„Čakajú nás komplikované časy“ - varuje nemecká kancelárka
29 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Angela Merkelová, nemecká kancelárka, sa prihovorila zástupcom médií a ich prostredníctvom aj občanom Nemecka. Vystúpenie sa nieslo pod mottom “rozum a ľudskosť v období pandémie”. Poďakovala občanom za uvedomelý prístup a zodpovednosť v súvislosti s koronovou nákazou. 


Jej vystúpenie analyzoval portál t-online.de. Kancelárka bola podľa neho mimoriadne úprimná. "Musíte očakávať, že niektoré okolnosti budú v najbližších mesiacoch ešte zložitejšie ako boli v lete," pripomenula tiež svoje nedávne varovanie - "je to vážne, stále vážne - a naďalej to treba brať vážne."

Merkelová na svojej tradičnej veľkej letnej tlačovej konferencii povedala, že každý má slobodu ale aj zodpovednosť. "V najbližších mesiacoch bude dôležité, aby sme udržali nízky počet infekcií, keď sme opäť spolu na pracoviskách, v školách a v domácnostiach vo veľkých počtoch," pripomenula nemecká kancelárka.

"S týmto vírusom budeme musieť žiť určite ešte dlhšie, a preto je mojím základným postojom bdelosť, pozornosť," zdôraznila Angela Merkelová. V nadchádzajúcich mesiacoch budú podľa nej prítomné tri priority: Na jednej strane sa musí urobiť všetko, aby sa deti nestali obeťami pandémie. Na druhej strane je potrebné, aby hospodárstvo zostalo v prevádzke alebo aby sa oživilo. A nakoniec, ide o "udržanie sociálnej súdržnosti spoločnosti v čo najväčšej miere".

Angela Merkelová v pasci protiruských sankcií (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Iveta Machová


Pandémia vedie k mnohým ťažkostiam pre celé skupiny obyvateľstva. Angela Merkelová menovala starších a ľudí, ktorí potrebujú starostlivosť, ich príbuzných, rodiny s deťmi v stiesnených životných podmienkach, študentov, ktorí prišli o prácu na čiastočný úväzok, uchádzačov o zamestnanie, malé podniky a umelcov. "Musíme im venovať osobitnú pozornosť," zdôraznia.

Výslovne sa poďakovala občanom za ich obozretné správanie sa v kríze. Nemecko nemá zatiaľ tak zlé skúsenosti ako v iných krajinách. Je to spôsobené dobre fungujúcim zdravotným systémom. Pomerne priaznivý vývoj bol aj dôsledkom toho, že "veľká väčšina ľudí v Nemecku preukázala zdravý rozum, zmysel pre zodpovednosť a ľudskosť". Merkelová doslova povedala: "Za túto miliónnásobnú podporu ľudí odborníkom a ich nariadeniam budem vždy vďačná."

Angela Merkelová predpokladá, že ochrana klímy sa v nasledujúcich rokoch zintenzívni. "Z doslova existenčných dôvodov určite v najbližších rokoch naše úsilie v tomto smere urýchlime a nie spomalíme." Je vidieť, že zmena podnebia ohrozuje život ako taký. Konkrétne je dôležité implementovať programy ochrany podnebia v Nemecku a vytvoriť jednotnú líniu v EÚ, načrtla kancelárka.

Angela Merkelová v pasci protiruských sankcií (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Iveta Machová


Merkelová chce sprostredkovať normalizáciu vzťahov medzi Gréckom a Tureckom. Podporuje dialóg. Štáty EÚ musia podľa nej brať argumenty aténskej vlády vážne a podporovať Grécko tam, kde má jeho vláda pravdu. „Napriek tomu som sa vždy snažila zabezpečiť, aby nedošlo k ďalším eskaláciám.“ Je potrebné hovoriť o rozdelení hospodárskych zón v stredomorskej oblasti. Angela Merkelová pripomenula, že Turecko a Grécko vytvárajú konflikt medzi partnermi NATO. "To nás nemôže nechať ľahostajnými."

V súvislosti s prezidentskými voľbami v USA Angela Merkelová zdôraznila, že bude spolupracovať s každým zvoleným prezidentom USA. Ku konfliktu v Bielorusku varovala pred vonkajšími zásahmi. Keď ruský prezident Vladimir Putin oznámil , že bude mať pohotovostnú jednotku pripravenú pre bieloruskú hlavu štátu Alexandra Lukašenka, povedala: "Dúfam, že takáto sila nebude nasadená." Merkelová tiež kritizovala konanie bezpečnostných síl v Bielorusku proti novinárom. Podľa novinárskej asociácie bolo počas protestov dočasne zadržaných aj približne 50 zástupcov médií . To je pre nemeckú kancelárku jednoducho - neakceptovateľné.

Merkelová a Putin telefonovali o situácii v Bielorusku
Aktuálnej situácii v Bielorusku, ktorá nastala po nedávnych prezidentských voľbách, sa v utorňajšom telefonickom rozhovore venovali nemecká kancelárka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin. Informoval o tom hovorca nemeckej vlády... Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR