Školopovinné deti rodič nemôže od septembra pre obavu z koronavírusu svojvoľne nechať doma
28 | 08 | 2020 I SITA

Školopovinné deti rodič nemôže od septembra svojvoľne nechať doma, ak sa obáva pandémie, keďže by tým porušil školský zákon. V tlačovej správe na to upozornil hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Režim prerušenia vyučovania v triedach škôl od 1. septembra tohto roka nanovo upraví pripravované rozhodnutie ministra školstva.


Nárok na pandemické OČR budú mať iba rodičia starajúci sa o deti do 11 rokov, ktorých trieda bola uzatvorená riaditeľom školy v súlade s pripravovaným rozhodnutím ministra školstva. "Ak však rodič dieťaťa bude ošetrovať choré dieťa do 16 rokov veku, teda dieťa, ktorému sa náhle zhoršil jeho zdravotný stav a ošetrujúci lekár mu preto potvrdil potrebu ošetrovania, aj od 1. septembra tohto roka bude mať nárok na pandemické OČR," uviedol hovorca poisťovne.

Iná situácia pri starostlivosti bude v prípade detí, ktoré navštevujú materskú školu. Keďže dochádzka do predškolského zariadenia nie je povinná zo zákona, na túto skupinu detí budú až do prípadnej zmeny zákona o sociálnom poistení uplatňované také postupy ako doteraz. "Nárok na pandemické OČR budú mať jednak oprávnené osoby, ktorých dieťa nebude chodiť do triedy v škôlke, ktorá bola uzatvorená a jednak aj oprávnené osoby, ktorých dieťa nenavštevuje materskú školu pre obavu z koronavírusu," informoval Višváder.

U detí, ktoré ešte nenavštevujú materskú školu a u blízkych príbuzných, ktorým sa poskytuje starostlivosť v zariadeniach sociálnych služieb, zostáva situácia nezmenená. Nárok na pandemické OČR budú mať oprávnené osoby naďalej aj v prípade, ak sa rozhodnú nedať dieťa alebo blízkeho príbuzného do zariadenia z obavy pred koronavírusom. "Sociálna poisťovňa vychádza z informácií, ktoré sú jej známe, v prípade zmeny situácie bude verejnosť informovať. Dovtedy je vhodné postupovať podľa týchto odporúčaní," dodal hovorca poisťovne.

Krajniak si na pomoc povolal Vladimíra Palka
Minister Krajniak má nového spolupracovníka. Je ním exminister vnútra Dzurindovej vlády! Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.