Každého s pozitívnym testom na COVID-19 aktívne kontaktujú z RÚVZ
28 | 08 | 2020 I TASR

Každú osobu s pozitívnym testom na ochorenie COVID-19 kontaktuje pracovník oddelenia epidemiológie regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Pozitívne prípady vidia úrady ihneď, ako laboratórium vloží výsledok testu do systému, vysvetlila epidemiologička Mária Avdičová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Banskej Bystrici.


Jeho úlohou je získať informácie o zdravotnom stave a epidemiologickej anamnéze testovanej osoby. Informuje tiež o povinnosti izolácie. Z tej je osoba uvoľnená v prípade, že je výsledok kontrolného vyšetrenia negatívny. V rámci epidemiologickej anamnézy sú dôležité informácie o cestovaní doma aj v zahraničí, ako aj o kontaktoch za ostatných 14 dní. Tie sú následne taktiež oslovené RÚVZ a je im nariadená izolácia.

„Pozitívna osoba vie najlepšie, s kým bola v úzkom kontakte, môže aj aktívne upozorniť svoje kontakty o tom, že je pozitívna, no zároveň stále platí, že je povinná uvedené kontakty oznámiť odbornému pracovníkovi RÚVZ, ktorý postupuje, ako je uvedené vyššie,“ vysvetľuje epidemiologička. V rámci zdravotného stavu odborník zisťuje, či má osoba príznaky a aké.

Následne odborník osobu poučí o povinnosti izolácie a naplánuje sa kontrolný odber. „Sleduje sa výsledok tohto vyšetrenia, následného vyšetrenia, a ak sú tieto negatívne, osoba je uvoľnená z izolácie. Na uvoľnenie z izolácie sa môže v súčasnosti použiť aj odporúčanie WHO a ECDC dostupné na webovej stránke www.uvzsr.sk “ doplnila Avdičová.

Primátori miest by eurofondy rozdeľovali zdola-nahor, cítia sa nepochopení
Primátori miest sa cítia nepochopení pri tvorbe pravidiel čerpania eurofondov v novom programovom období na roky 2021 až 2027. Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR