V USA to už vrie! Kenosha je obrazom chaosu, anarchie a skazy (VIDEO)
27 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Počas prestrelky v meste Kenosha vo Wisconsine na severovýchode USA zomreli dvaja ľudia, ďalší človek utrpel zranenia.


Podľa záberov z miesta, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach, po sebe strieľali civilisti. V meste sa už tretiu noc protestovalo kvôli zraneniu černocha Jacoba Blakea, ktorého cez víkend postrelila polícia. Obrazové informácie ponúkol portál idnes.cz.

Letecké zábery ukazujú úplne spustošené mesto Kenosha. Na videu beží niekoľko ľudí k človeku s dlhou strelnou zbraňou, ktorého krátko predtým zjavne niekto "poslal k zemi". Muž aj zo zeme strieľa po ľuďoch, ktorí sa k nemu blížia. Jeden z nich padá. Na videu je počuť aj niekoľko ďalších výstrelov v pozadí.



Kenoshský šerif David Beth informoval, že polícia teraz pátra po mužovi z videa, ktorý mal zbraň. "Som si istý, že ho zakrátko dopadneme,"povedal Beth. New York Times uvádzajú, že streľba sa začala krátko pred polnocou miestneho času (pred 7:00 SELČ) po predchádzajúcom spore pri benzínovej pumpe.

Rusko žiada od USA vysvetlenie uvalenia sankcií na jeho výskumné inštitúcie
Rusko považuje rozhodnutie Spojených štátov pridať jeho Štátny výskumný ústav organickej chémie a technológie a dva výskumné ústavy ministerstva obrany na čiernu listinu za neopodstatnené, preto bude požadovať od Washingtonu vysvetlenie.... Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | TASR


Vyšetrovatelia teraz pátrajú po ozbrojených mužoch, ktorí boli pred benzínovou pumpou a pred streľbou sa dohadovali s demonštrantmi. Jedného z nich citoval The Washington Post. Dotyčný vyhlásil, že prišiel zabrániť demonštrantom ničiť miestne obchody a že sa na sociálnych sieťach dozvedel o používani výbušnín.



"Keď im policajti nedokážu zabrániť hádzať nálože na nevinných civilistov, niekto to urobiť musí," povedal tento človek. The Washington Post informoval, že neexistuje dôkaz o použití výbušnín.

Nepokoje v meste Kenosha vyvolal víkendový incident, pri ktorom policajti vážne zranili dvadsaťdeväťročného černocha Jacoba Blakea. Belošský strážnik ho strelil do chrbta. V aute, do ktorého v okamihu výstrelov Blake nastupoval, sedeli jeho tri deti vo veku od troch do ôsmich rokov. Muž je podľa rodiny teraz od pása nadol ochrnutý a lekári zatiaľ nevedia, či to bude trvalý stav.

Laura pustoší Lousianu (video)
"Bodá, páli, chce vás hodiť o zem" komentuje korešpondentka miestnej televízie pocity človeka, ktorý je vonku ako nechránený chodec. Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Kvôli následným stretom protestujúcich s políciou vyhlásil v utorok guvernér Wisconsinu Tony Evers stav núdze . Platí tiež nočný zákaz vychádzania. Medzičasom boli mobilizovaní aj príslušníci Wisconsinskej Národnej gardy.



Podľa agentúry AP sa Kenosha, mesto na brehu Michiganského jazera, stáva ďalším ohniskom rasových nepokojov, ktoré v USA vyvolala májová smrť černocha George Floyda. Ten zomrel pri brutálnom policajnom zatýkaní v Minneapolise.

Obyvatelia amerického mesta Kenosha vzali svoju bezpečnosť do vlastných rúk (VIDEO)
Civilisti sa vyzbrojili, hliadkujú v uliciach i na strechách. Je to ich reakcia na udalosti, po ktorých guvernér štátu Wisconsin odmietol povolať posilu pre regulérne bezpečnostné jednotky. Čítať ďalej
26 | 08 | 2020 | Ivan Brožík