USA ponúkajú päť miliónov dolárov za informácie o unesených mužoch v Afganistane
27 | 08 | 2020 I TASR

 Americké ministerstvo zahraničných vecí ponúklo odmenu vo výške približne päť miliónov dolárov za informácie, ktoré pomôžu lokalizovať a oslobodiť dvoch Američanov unesených v Afganistane.


Informovala o tom vo štvrtok stanica Slobodná Európa (RFE/RL) s využitím spravodajstva tlačovej agentúry AFP. Paul Overby (77) zmizol v roku 2014 v meste Chóst neďaleko pakistanských hraníc počas výskumnej práce o afganskom ľude. Podľa dostupných údajov plánoval dostať sa do Pakistanu, kde chcel pokračovať vo výskume.

Muž sa tiež pokúšal zorganizovať rozhovor s hlavou povstaleckej Siete Hakkániovcov - odnože hnutia Taliban -, keď sa stal nezvestným, povedala v roku 2017 jeho manželka. Druhého muža, Paula Frerichsa (58), uniesli tohto roku vo februári. V tom čase žil v afganskej metropole Kábul. Presťahoval sa tam v roku 2010 a pracoval na stavebných projektoch.

Lukašenko požiadal Putina o vytvorenie záložnej policajnej jednotky
Rusko na žiadosť bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka vytvorilo záložnú policajnú jednotku. Použitá by však mala byť len v prípade, ak by sa situácia počas demonštrácií po kontroverzných bieloruských prezidentských voľbách vyhrotila. V... Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Diplomatický bezpečnostný úrad daného rezortu ponúkol odmenu prostredníctvom svojho programu s názvom Odmena za spravodlivosť. Ponuku propaguje aj Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že všetky poskytnuté informácie budú uchovávané ako striktne dôverné.

Zmienený program odmien sa využíva od roku 1984 a v rámci neho bolo vyplatených už vyše 150 miliónov dolárov viac než 100 ľuďom za užitočné informácie, ktoré pomohli dostať teroristov do rúk spravodlivosti alebo sa vďaka nim vo svete predišlo teroristickým činom.