"Si nikto, zhni vo väzení" - odkázal muž vrahovi, ktorý mu zabil otca
27 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

"Po celý čas, čo budete za mrežami, myslite na to, čo ste nám spôsobili" - znie odkaz pozostalých obetí po vynesení rozsudku nad strelcom v Christchurchuna. Za obeť mu padlo 51 ľudí, modliacich sa v kostole na Novom Zélande.


Suddeutsche.de prináša pocity pozostalých po obetiach po vynesení rozsudku.

Na Novom Zélande sa skončil súdny proces s aktérom najdesivejšieho zločinu v histórii inak pokojnej krajiny. Austrálskeho belošského rasistu Brentona Tarranta, ktorý zastrelil vlani v mešitách v novozélandskom meste Christchurch 51 ľudí, odsúdili na doživotné väzenie bez možnosti podmienečného prepustenia.

Jeden z veľkých hrdinov tragédie - utečenec z Afganistanu Abdul Aziz Wahabzadah, ktorý vrahovi zabránil sám iba s nenabitou brokovnicou v ďalšom besnení , nazval Tarranta "zbabelcom, ktorý by mal byť vďačný za to, že v brokovnici už nebol žiaden náboj"

"Vaše činy boli neľudské," povedal sudca Cameron Mander počas vyhlasovania rozsudku. "Nepreukázali ste ani štipku milosrdenstva. Vy nie ste iba masový vrah, ste terorista."

Nový Zéland: Sudca nariadil psychiatrické vyšetrenie strelca z Christchurchu
Novozélandský sudca v piatok nariadil predpokladanému páchateľovi marcového útoku na mešity v meste Christchurch, aby sa podrobil psychiatrickému vyšetreniu. Odborníci by sa mali vyjadriť k tomu, či je svojprávny a schopný absolvovať súdny proces,... Čítať ďalej
05 | 04 | 2019 | tasr


Sazada Akhterová, jedna z nezabitých no postrelených obetí útoku v súdnej sieni adresovala vrahovi tieto slová: "Kým budete vo väzení, premýšľajte o tom, čo ste mi urobili," Dvadsaťšesťročná Sazada bola v kóme 35 dní a od útoku je na invalidnom vozíku. Už nikdy nebude schopná chodiť, pretože guľka jej nenapraviteľne poškodila chrbticu. "aždý okamih je stále veľmi ťažký, už nemôžem robiť nič normálne."

Tarrant nereagoval žiadnou emóciou. Iba tupo pozeral do steny. "Unikol som fyzickým zraneniam, ale moje emocionálne rany sú hlboko vo mne, kde ich nikto nevidí," povedala Mulki Husein Abdiwahabová, ktorá sa modlila v mešite Al-Noor, keď Tarrant zaútočil. Do dnešného dňa má každý deň chvíle, keď sa cíti vystrašená, keď sa obáva, že by na ňu mohli zaútočiť aj iní, kvôli jej viere. "Som naštvaná" povedala Abdiwahabová.

John Milne stratil svojho syna. "Odpustil som ti, Brenton, aj keď si zavraždil môjho syna Sayyaada," povedal Milne. "Som si istý, že môj syn by ti tiež odpustil.“

Matiullah Safi prehovoril s dovolením sudcu v mene seba a svojich štyroch bratov, v mešite stratili otca. "Nikto si na teba nebude pamätať. Si nikto. Zhniješ vo väzení."

Premiérka Jacinda Ardernová po vyhlásení rozsudku adresovala pozostalým po obetiach nasledujúce slová: "Nič vašu bolesť neodstráni, ale celý Nový Zéland bude navždy s vami a cíti s vami."

Vyhlásenie rozsudku sa nieslo v emočne veľmi nabitej atmosfére, no bolo prekvapivo kultivované, až dojemné.

Útočník z Christchurchu poslal manifest aj premiérke Ardernovej
Manifest, ktorý zverejnil predpokladaný páchateľ piatkového útoku na mešity v novozélandskom meste Christchurch, bol doručený aj kancelárii novozélandskej premiérky Jacindy Ardernovej. Dokument prijala iba niekoľko minút pred samotnou masakrou,... Čítať ďalej
17 | 03 | 2019 | tasr