Rusko žiada od USA vysvetlenie uvalenia sankcií na jeho výskumné inštitúcie
27 | 08 | 2020 I TASR

Rusko považuje rozhodnutie Spojených štátov pridať jeho Štátny výskumný ústav organickej chémie a technológie a dva výskumné ústavy ministerstva obrany na čiernu listinu za neopodstatnené, preto bude požadovať od Washingtonu vysvetlenie. Informovala o tom vo štvrtok agentúra TASS s odvolaním sa na ruského veľvyslanca v USA Anatolija Antonova.


Americké ministerstvo obchodu uviedlo, že má dôvod podozrievať spomínané ruské výskumné inštitúty z prepojenia na chemické a biologické zbrojné programy. "Venovali sme pozornosť vyhláseniu amerických orgánov. Zdá sa nám mätúce. Najmä preto, že neboli predložené žiadne dôkazy. Sú v ňom použité známe, vágne výrazy ako 'máme opodstatnený dôvod veriť'," uviedol Antonov.

"Navyše bol ignorovaný fakt, že medzinárodné spoločenstvo zastupované Organizáciou pre zákaz chemických zbraní v roku 2017 potvrdilo, že Rusko v plnej miere splnilo svoje záväzky ohľadom ničenia zásob chemických zbraní. Žiadame od svojich kolegov vysvetlenie týchto neopodstatnených obvinení," uvádza Antonov.

Ruské ministerstvo vnútra začalo predbežné vyšetrovanie v prípade Navaľného
Ruské ministerstvo vnútra začalo predbežné vyšetrovanie v prípade hospitalizácie opozičného lídra Alexeja Navaľného, informoval o tom vo štvrtok ruský spravodajský portál Novaja Gazeta s odvolaním sa na vyhlásenia ministerstva. Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | TASR


Veľvyslanec ďalej spomenul, že "dnes USA ostáva jediným držiteľom významných zásob chemických zbraní a odkladá ich odstránenie pod rôznymi zámienkami". Vyzval USA, aby "prestali hľadať problémy tam, kde neexistujú, a spravili maximum pre dosiahnutie chemického odzbrojenia čo najskôr".

Ako informovali v stredu svetové agentúry, americké ministerstvo obchodu zaviedlo sankcie proti moskovskému Štátnemu výskumnému ústavu organickej chémie a technológie, ako aj proti 33. ústrednému výskumnému a skúšobnému ústavu a 48. ústrednému výskumnému ústavu, ktoré spadajú pod ministerstvo obrany. V prípade 48. ústredného výskumného ústavu ide o jeho tri zariadenia v mestách Kirov, Sergijev Posad a Jekaterinburg.