Ruské ministerstvo vnútra začalo predbežné vyšetrovanie v prípade Navaľného
27 | 08 | 2020 I TASR

Ruské ministerstvo vnútra začalo predbežné vyšetrovanie v prípade hospitalizácie opozičného lídra Alexeja Navaľného, informoval o tom vo štvrtok ruský spravodajský portál Novaja Gazeta s odvolaním sa na vyhlásenia ministerstva.


Ministerstvo uviedlo, že príslušníci polície prehľadali hotelovú izbu v meste Tomsk, v ktorej Navaľnyj spal, analyzovali trasu jeho pohybu, aj údaje z kamier a zhabali viac ako 100 predmetov. Vo vyhlásení sa však uvádza, že sa nenašli nijaké omamné látky ani jedy.

Vyšetrovanie iniciovala prokuratúra na západnom Sibíri. Tá uviedla, že s predbežným vyšetrovaním začala ešte 20. augusta, keď Navaľného prvýkrát hospitalizovali.Dlhoročný kritik Kremľa Navaľnyj je momentálne hospitalizovaný v berlínskej nemocnici Charité. Do hlavného mesta Nemecka ho previezli letecky z nemocnice v sibírskom meste Omsk. Tam ho hospitalizovali minulý štvrtok po núdzovom pristátí lietadla, keď mu počas letu zo sibírskeho Tomska do Moskvy prišlo nevoľno. Navaľnyj neskôr stratil vedomie.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/08/27/toxikolog-lekari-mozu-len-dufat-jed-ktory-otravil-navalneho-%e2%80%8b%e2%80%8bje-extremne-ucinny/

Navaľného stúpenci tvrdia, že do času na sibírskom letisku mu pred odletom do Moskvy niekto primiešal jed. Nemeckí lekári v pondelok oznámili, že v Navaľného tele sa našli inhibítory cholínesterázy, čo naznačuje otravu. Na medzinárodné vyšetrovanie už v utorok vyzvali Spojené štáty, Nemecko aj Francúzsko. V stredu aj Severoatlantická aliancia (NATO).

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však v utorok obvinenia voči Rusku odmietol s tým, že nevidí dôvod na kriminálne vyšetrovanie v súvislosti s Navaľného zdravotným stavom, pokiaľ sa nenájde konkrétny jed. Navaľného stav mohlo podľa Peskova vyvolať množstvo rôznych príčin.