Od 1. septembra sa rozširuje zoznam červených krajín, bude sa tiež kontrolovať ukrajinská hranica
27 | 08 | 2020 I SITA

Od 1. septembra sa rozširuje zoznam červených krajín, bude sa tiež kontrolovať ukrajinská hranica. Na tlačovej konferencii po rokovaní Konzília epidemiológov o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí.


Medzi krajiny, ktoré sú z epidemiologického hľadiska považované za rizikové, pribudnú Chorvátsko, Francúzsko, Španielsko, Holandsko, Belgicko a Malta. Medzi rizikové sa zaradí aj Grécko, kam konzílium neodporúča cestovať, nepribudlo však ešte do zoznamu červených krajín. Ako šéf rezortu zdravotníctva povedal, na ukrajinskej hranici budú musieť občania pred vstupom na Slovensko vyplniť formulár e-hranica na korona.gov.sk. Až po jeho skontrolovaní na hraniciach budú občania vpustení.

Pre Slovensko budú rizikové aj dva regióny v Česku, po troch v Rakúsku, Poľsku aj Grécku. Rizikové budú aj dva regióny v Anglicku, po jednom v Estónsku a Dánsku. Minister vyzval Slovákov, ktorí tieto regióny navštívia, na dodržiavanie prísnych epidemiologických parametrov.

Dovolenkári by sa podľa Krajčího mali z červených krajín vrátiť do 1. septembra, potom totiž bude pre nich povinná karanténa. Tú konzílium skrátilo zo 14 na 10 dní, najskôr od piateho dňa karantény bude možné absolvovať testovanie. Podľa ministra je však možné, že dovolenkári zahltia testovacie kapacity.

Čo je skutočná príčina smrti u pacientov nakazených koronavírusom?
Vieme jednoznačne určiť - tohoto zabil vírus a tamtoho niečo iné? Zomrela obeť dopravnej nehody na následky zrážky, alebo na slabú odolnosť svojho organizmu? Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Ak sa preto u nich do 10 dní nepodarí zrealizovať testovanie a nebudú mať príznaky ochorenia, budú sa môcť zapojiť do bežného života aj bez absolvovania testu. Iná situácia bude platiť na návrat z červených krajín mimo Európskej únie, tu bude testovanie povinné. Rovnako bude možné testovanie najskôr na piaty deň, navrátilci však budú musieť čakať na oznámenie negatívneho výsledku na ochorenie COVID-19.

Od 1. septembra sa tiež pre zamestnávateľov zavádza povinnosť kontroly svojich zamestnancov po príchode z rizikovej krajiny. Mali by skontrolovať, či sa zamestnanec podrobil karanténe a po príchode z krajiny mimo Európskej únie by sa mal preukázať aj negatívnym testom na koronavírus.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas tiež informoval, že sa od začiatku septembra zakážu hromadné podujatia nad tisíc ľudí, vrátane športových podujatí a interiérové hromadné podujatia nad 500 ľudí. Obmedzí sa aj návštevnosť akvaparkov na maximálne tisíc ľudí. V školách bude povinné nosenie rúšok, výnimka však bude platiť u žiakov prvého stupňa, ktorí ho nebudú musieť nosiť v triede. Mikas to však výrazne odporúča, ak by rúška žiaci akceptovali.