Nositeľka Nobelovej ceny je v Bielorusku predvolaná na výsluch
27 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Rusky píšuca rodáčky z Ukrajiny, nositeľka Nobelovej ceny za literatúru Svetlana Alexijevičová je predvolaná v Bielorusku pred vyšetrovateľa ako svedok v trestnom konaní proti Koordinačnej rade občianskej spoločnosti.


Laureátka Nobelovej ceny za literatúru Svetlana Alexijevičová má byť prvýkrát oficiálne vypočutá ako verejný kritik kontroverznej hlavy štátu Alexandra Lukašenka v Bielorusku. 72-ročný spisovateľka zasadá v sedemčlennom prezídiu novej Koordinačnej rady pre občiansku spoločnosť. Tento orgán usiluje o pokojnú zmenu politických pomerov v Bielorusku, informuje portál diepresse.com.

Spisovateľka chce odpovedať na otázky vyšetrovateľov aj napriek jej zlému zdravotnému stavu. Alexijevičová požiadala Lukašenka, aby rezignoval „skôr, ako bude príliš neskoro“. Je oficiálne vypočúvaná ako svedok v trestnom konaní proti Koordinačnej rade. Vyšetrovanie sa uskutočňuje po tom, ako Lukašenko oznámil plány na jeho zabitie z dôvodu údajného pokusu o mocenský prevrat v Bielorusku. Rada však “iba” vyzýva výkonný mocenský aparát, aby sa zapojil do celospoločenského dialógu. Lukašenko takéto rozhovory so svojimi oponentmi odmieta a zatýka ich.

Lavrov tvrdí, že niektoré opozičné sily chcú premeniť Bielorusko na druhú Ukrajinu
Niektorí z bieloruskej opozície chcú v krajine vidieť „krviprelievanie“, tvrdí ruský minister zahraničný vecí Sergej Lavrov, pričom dodal, že kandidátka Svetlana Tikanovská sa zdá byť príťažlivejšia pre západné krajiny ako pre domáce publikum,... Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Dvaja prominentní predstavitelia rady, Olga Kovaľková a Sergej Dilevskij, boli v utorok odsúdení na desať dní väzenia. Zorganizovali protesty proti Lukašenkovi. „Vyzývam bezpečnostné orgány, aby okamžite ukončili tlak na koordinačnú radu a prepustili Kovaľkovú a Dilevského” žiada zo svojho exilu v susednej Litve bieloruská opozičná líderka Svetlana Tichanovskaja.

V utorok večer sa opäť konali protesty proti Lukašenkovi v hlavnom meste Minsk a v ďalších mestách. Nezávislé spravodajské portály informovali o niekoľkých zatknutiach. Polícia varovala pred nelegálnymi zhromaždeniami na Námestí nezávislosti v Minsku. Zatknutia neboli úradne potvrdené.

Generálny štáb v Minsku oznámil, že ozbrojené sily krajiny sú v súčasnosti v plnej bojovej pripravenosti nielen proti vonkajším hrozbám. Armáda je tiež pripravená odvrátiť nebezpečenstvo v samotnej krajine, informoval predstaviteľ štábu Alexander Volfovič s ohľadom na protesty. Mnoho ľudí v Bielorusku sa obáva, že Lukašenko by mohol založiť vojenskú diktatúru.

Európska únia nechce, aby sa Bielorusko stalo druhou Ukrajinou, tvrdí Borrell
Vysoký predstaviteľ EÚ pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell varoval, že sa nesmie pripustiť, aby sa Bielorusko stalo "druhou Ukrajinou". Je presvedčený, že je potrebné rokovať s bieloruským prezidentom Alexandrom... Čítať ďalej
23 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR