Elektronický formulár pre cestujúcich lietadlami je v štádiu prípravy a testovania
27 | 08 | 2020 I SITA

Elektronická verzia formulára pre cestujúcich leteckou dopravou zo zahraničia na Slovensko v spojitosti s koronavírusom je v štádiu prípravy a testovania. Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) ju predpokladá zverejniť na svojom portáli začiatkom septembra.


Elektronická verzia formulára bude obsahovať aj údaje, ktoré sú v jeho papierovej verzii. Ako pre agentúru SITA uviedol rezort dopravy, v súčasnosti sú ešte posudzované odporúčania a usmernenie Európskej komisie, Agentúry Európskej únie pre bezpečnosť letectva a Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb vo vzťahu k požadovaným informáciám od cestujúcich.

Cestujúci budú musieť uviesť údaje, z ktorej krajiny prilietajú a kde sa budú zdržiavať, najneskôr do 24 hodín pred príletom na Slovensko. Po prílete z rizikovej krajiny sa budú musieť preukázať negatívnym testom na COVID-19 a ísť do karantény. To, či má byť pri prílete z rizikovej krajiny len negatívny test na koronavírus aj domáca izolácia, určuje Úrad verejného zdravotníctva SR.

Muž v Jelšave chcel skočiť zo strechy, odhovárali ho traja vyjednávači
Viac ako štyri hodiny komunikovali traja policajní vyjednávači so 49-ročným mužom, ktorý sa v stredu (26. 8.) v Jelšave v Revúckom okrese vyhrážal, že skočí zo strechy rodinného domu. Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | TASR


"Povinnosť (vyplniť formulár) sa bude týkať cestujúcich pri všetkých letoch s pristátím na území Slovenskej republiky z ktorejkoľvek krajiny, tak ako je to aj v súčasnosti pri vypĺňaní papierovej formy formulára priamo na palube lietadla," priblížilo ministerstvo dopravy. Od konca februára 2020 totiž platí povinnosť pre všetkých cestujúcich, vrátane transferových, ktorí vystupujú na letisku na území SR, po prílete zo zahraničia (teda z iného členského štátu EÚ alebo z tretej krajiny mimo EÚ) vyplniť formulár na vyhľadanie cestujúceho v súvislosti s ochranou verejného zdravia.

Všetky opatrenia od vyhlásenia mimoriadnej situácie v marci spôsobenej koronavírusom, vrátane pôvodne úplného zákazu civilných letov zo zahraničia na Slovensko prijímal Ústredný krízový štáb (ÚKŠ) na základe odporúčania epidemiológov. "Ministerstvo dopravy na to reagovalo zavedením, resp. zrušením opatrení vo svojej pôsobnosti na základe rozhodnutí ÚKŠ. Neprináleží nám hodnotiť kroky konzília odborníkov z oblasti zdravotníctva," poznamenal rezort.

ÚKŠ v utorok 25. augusta schválil paušálne uvoľnenie letov na Slovensko aj z epidemiologicky rizikových krajín s platnosťou od 7. septembra. Podmienkou bude dodržania prísnych protiepidemických opatrení, ktoré určí Úrad verejného zdravotníctva SR. Paušálne uvoľnenie letov žiadal rezort dopravy z dôvodu, že zákaz sa míňa účinku.