Čo je skutočná príčina smrti u pacientov nakazených koronavírusom?
27 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Vieme jednoznačne určiť - tohoto zabil vírus a tamtoho niečo iné? Zomrela obeť dopravnej nehody na následky zrážky, alebo na slabú odolnosť svojho organizmu?


To sú otázky, ktorými sa naozaj na vedeckom základe zaoberajú patológovia a postupne sa k téme aj vyjadrujú. Začali s tým vo Švajčiarsku a najnovšie sa vyslovili už aj odborníci z Nemecka. Ich názory si všíma portál 20min.ch.

Nemecké asociácie patológov ponúkajú odpoveď, ktorá sa možno nebude páčiť všetkým. Z nej vyplýva, že áno, ľudia naozaj umierajú na nákazu koronavírusom. U 86 percent obetí bolo možné Covid-19 označiť za jedinú príčinu ich úmrtia - tvrdia patológovia.

Poznáme už aj akýsi “identikit” priemernej obete. Má 70 rokov, počas života mala “bežný zdravotný stav”. To znamená, boli aj choroby a postihnutia, ale nijak výnimočné, skôr naozaj bežne v populácii rozšírené. Patológovia sa však na problém pozreli aj z druhej strany.

Na Slovensku potvrdili ďalších 90 pozitívnych prípadov koronavírusu
V stredu potvrdili 90 pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webe covid-19.nczisk.sk. Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | SITA


Covid-19 bolo možné označiť za jedinú príčinu smrti v 86 percentách úmrtí. Vírus zjavne zasiahol pľúca a poškodil viaceré orgány. U drvivej väčšiny (vo viac ako troch štvrtinách zo 154 pitiev) pacientov s Covid 19 je ochorenie spôsobené koronavírusom jedinou príčinou smrti. Je to výsledok prieskumu Spolkovej asociácie nemeckých patológov, Nemeckej spoločnosti pre patológiu a Nemeckej spoločnosti pre neuropatológiu a neuroanatómiu, pri ktorých boli preskúmané patologické nálezy zo 68 ústavov.

Mimochodom, „Sars-CoV-2 nie je v žiadnom prípade normálnou chrípkou“, tvrdia odborníci z asociácie. “Sars-CoV-2 spôsobuje nielen poškodenie pľúc, ale postihuje aj iné orgány,“ uviedla vo vyhlásení Spolková asociácia nemeckých patológov. To ukazuje, že vírus „sa v žiadnom prípade nemôže porovnávať s vírusom normálnej chrípky“.

Podľa Neuropatologického ústavu Univerzity Justusa Liebiga v Giessene existujú náznaky „infekcií srdca a obličiek, ale aj postihnutia nervového systému“. Ak vírus napadne správne miesto, môže to viesť k infekcii viacerých orgánov. Potom sa často objavujú poruchy krvácavosti, ale aj poškodenie krvného riečišťa v mozgu. Práve v mozgu preukázali jeho prítomnosť pitvy až tretiny obetí.

Vnútorná vrstva ciev je jedným z najvýznamnejších orgánov v tele, vytvára hormóny a ďalšie faktory, ktoré zabezpečujú, že cievy zostávajú priechodné a krv môže prúdiť. Bráni tiež rozvoju trombózy. Je to prakticky naša hlavná obranná línia. Sars-CoV-2 , akonáhle prenikne do organizmu, útočí práve na ňu. Vírus spôsobí zhlukovanie krvných doštičiek, krv zhustne a cievy sa zúžia - výsledkom je obehová porucha a zvýšená trombóza vo všetkých orgánoch.

Ano, na stav ciev pôsobí aj fajčenie, krvný tlak , obezita, diabetes mellitus. Aj preto bolo napríklad medzi skúmanými 154 pitvanými telesnými pozostatkami dvakrát toľko mužov (105) ako žien (49). Štatisticky to zodpovedá ich väčšej náchylnosti na uvedené choroby, ako v prípade žien.

Zistenia nemeckých patológov sa zhodujú s výskumami zo Švajčiarska. Väčšina pitiev obetí Covid 19 sa uskutočnila v apríli 2020 v Bazilejskej univerzitnej nemocnici. Tím Alexandra Tžankova dokázal, že všetci zomrelí (2 ženy a 10 mužov vo veku 56 až 96 rokov) trpeli arteriálnou hypertenziou. 82 percent malo veľkú nadváhu. 35 percent malo cukrovku a 15 percent rakovinu. Okrem toho bola jasne zastúpená krvná skupina A.  To ukazuje, že Sars-CoV-2 spúšťa domino efekt reakcií v tele, ktoré už nie je v zdravotne dobrom stave. Ale - bez nákazy koronavírusom by títo ľudia mohli žiť ešte dlhé a dlhé roky.

Výsledok bádaní - Sars-CoV -2 zabíja, jednoznačne, ako jediná príčina, vedúca k smrti.

Niektoré vakcíny proti koronavírusu môžu zvýšiť úmrtnosť na COVID-19, varuje český vedec
Zdroj: Webnoviny/vZdravotnictve.sk Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Prevzatý článok