Švédsko uviedlo svoje vojenské sily v Baltskom mori do stavu vysokej pohotovosti
26 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Švédsko zintenzívnilo vojenské operácie v Baltskom mori, aby vyslalo signál Rusku a iným krajinám, o ktorých tvrdí, že ich prítomnosť v regióne sa výrazne zvýšila.


Takzvaná „akcia vysokej pohotovosti“ posilní švédske pozemné, námorné a letecké sily v juhovýchodnom a južnom Baltskom mori, ako aj na ostrove Gotland. Tento krok prichádza uprostred „rozsiahlych“ vojenských manévrov v oblasti, organizovaných ozbrojenými formáciami tak z Ruska, ako aj zo Západu, povedal miestnym médiám veliteľ spoločných operácií švédskych ozbrojených síl Jan Thornqvist.  O situácii informuje portál rt.com.

Veliteľ Jan Thornqvist pripomenul, že súčasný rozsah zahraničnej vojenskej činnosti v blízkosti hraníc Švédska  v takej miere od studenej vojny nevidel. Minister obrany Švédska Peter Hultqvist v tejto súvislosti zdôraznil, že Štokholm „vysiela signál našim partnerom aj na ruskej strane, že sme pripravení brániť švédsku suverenitu“. Hultqvist, ktorý sa odvoláva na politický chaos v Bielorusku, vyjadril obavy z regionálneho „ochladenia“, pričom uznal, že hrozba agresie voči Švédsku je „nízka“.

Veliteľ švédskych ozbrojených síl Micael Byden opísal mobilizáciu ako „mocenskú show“, ale odmietol poskytnúť miestnym médiám presný počet zúčastnených vojenských kapacít.

Správa NATO pripúšťa možnosť vojny s Ruskom, no tá je nízka. Preto pošle na pobaltie viac vojakov
Vojenský konflikt medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou je podľa správy Akadémie obrany NATO nepravdepodobný, ale stále možný. Čítať ďalej
24 | 06 | 2019 | Aneta Leitmanová


Medzitým NATO posilnilo svoju prítomnosť v pobaltských štátoch. V utorok zakotvili v Litve dve vojnové lode patriace k námornej skupine NATO. Lode budú vykonávať spoločné cvičenia s litovskými plavidlami v Baltskom mori. Rusko tiež uskutočnilo vojenské manévre v regióne. Začiatkom augusta sa na nich v Baltskom mori zúčastnilo viac ako 30 ruských vojnových lodí.

Švédsko nie je členom NATO, ale zúčastňuje sa na vojenských cvičeniach aliancie. V apríli škandanávska krajina odložila svoje plánované cvičenie Aurora 20 po tom, čo sa zúčastnené krajiny stiahli kvôli pandémii koronavírusu.

NATO schválilo obranný plán pre Poľsko a Pobaltie; Turecko ho už nebojkotuje
Severoatlantická aliancia schválila v utorok nový obranný plán pre Poľsko a tri pobaltské štáty po tom, ako sa podarilo dosiahnuť kompromis s Tureckom, ktoré predtým tento plán bojkotovalo. Uviedla to v stredu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na... Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR