Obyvatelia amerického mesta Kenosha vzali svoju bezpečnosť do vlastných rúk (VIDEO)
26 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Civilisti sa vyzbrojili, hliadkujú v uliciach i na strechách. Je to ich reakcia na udalosti, po ktorých guvernér štátu Wisconsin odmietol povolať posilu pre regulérne bezpečnostné jednotky.


Občania v meste Kenosha vo Wisconsine prevzali zodpovednosť za ochranu miestnych podnikov uprostred prebiehajúcich masívnych nepokojov a a rabovačiek. Civilisti obsadzujú strelecké pozície na strechách a zacielili na výklady miestnych obchodov, ktoré polícia nedokázala uchrániť pred rabovaním. O situácii v meste informuje portál rt.com.



Kenosha má za sebou už tretiu noc v stave občianskej vojny, ktorý vyvolalo víkendové zastrelenie 29-ročného černocha Jacoba Blaka políciou počas zásahu v jeho dome. Rozhorčení členovia miestnych gangov následne vyplienili nespočetné podniky a založili v meste asi 37 požiarov. Chaos sa ešte vystupňoval po sformovaní ozbrojenej ľudovej domobrany, ktorá sa vyzbrojila strelnými zbraňami s ostrou muníciou.

Ničiaci dav je tiež zväčša vyzbrojený a tak v meste začína dochádzať k pouličným prestrelkám, ktoré majú za následok viaceré vážne zranenia. Doteraz nie je jasné, či zranenými sú členovia gangov, alebo náhodní civilní občania mesta.



Demonštranti založili priamo pred očami polície a hasičov niekoľko požiarov. Guvernér však hovorí iba o malých materiálnych škodách. Včera opäť došlo k zrážkam medzi demonštrantmi a políciou, keď aktivisti vrhali zápalné fľaše, tehly a iné predmety na mužov zákona. Tí reagovali protiútokom slzným plynom.

Guvernér Wisconsinu Tony Evers podľa miestnych “príliš dlho váhal” s vydaním rozkazu zdvojnásobiť počet príslušníkov národnej gardy v meste a vyhlásiť núdzový stav. Guvernérovi už ponúka pomoc v podobe zásahových bezpečnostných jednotiek aj Biely dom, nateraz však nebola prijatá. To rozzúrilo obyvateľov mesta a vyzbrojili sa do podoby samozvanej domobrany.

V Stuttgarte výtržníci napadli políciu a vyrabovali obchody (VIDEO)
Viac ako tucet policajtov bolo cez noc zranených po tom, ako vypukli nepokoje v nemeckom meste Stuttgart, kde výtržníci poškodili a vyplienili obchody, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Marek Molnár