Najviac kyberútokov na svete majú na svedomí Američania, tvrdí Khramov
26 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Napriek celosvetovej mediálnej propagande o "ruských a čínskych hackeroch" až 75 percent globálnych kybernetických útokov pochádza z americkej pôdy - tvrdí Oleg Khramov, zástupca tajomníka Bezpečnostnej rady Ruskej federácie.


Najväčší podiel na kybernetických útokoch po celom svete pochádza zo Spojených štátov, to je fakt, o ktorom sa “západ” často nezmieňuje. Tvrdí to vysokopostavený ruský predstaviteľ, ktorý citoval výskum spoločností, zaoberajúcich sa kybernetickou bezpečnosťou. Zástupca tajomníka bezpečnostnej rady Ruska v rozhovore pre portál rt.com uviedol, že väčšina hackerov sa vykonáva pomocou americkej IT infraštruktúry.

V rokoch 2016 - 1940 sa z územia USA začalo 40 až 75 percent všetkých útokov, zatiaľ čo Rusko bolo iniciátorom nie viac ako dvoch až siedmich percent takýchto prípadov. Khramov povedal, že “toto jasne ukazuje akémukoľvek súdnemu človeku, že obraz Ruska na Západe ako globálnej hrozby pre kybernetický priestor je neopodstatnený.”

Bývalý dôstojník CIA bol zatknutý a obvinený zo špionáže pre Čínu
Ministerstvo spravodlivosti USA obvinilo bývalého dôstojníka CIA z predávania tajných informácii Číne po dobu takmer dvoch desaťročí. Prípad prichádza uprostred rastúcich obvinení USA z čínskej špionáže, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Hoci Khramov nemenoval spoločnosti, na ktoré poukazuje, v júni 2019 Národné centrum pre počítačové incidenty a koordináciu incidentov (NCIRCC) oznámilo, že až 71 percent kybernetických útokov proti ruským IT systémom pochádzalo zo Spojených štátov a iba tri percentá mali domáci pôvod.

Ruská federálna bezpečnostná služba (FSB) zriadila v roku 2018 NCIRCC na boj proti kybernetickým útokom proti ruským záujmom. Pritom propaganda „nachádza“ hlavné „hniezda“ kybernetických teroristov v Číne, Severnej Kórei a Iráne. Deje sa tak úmyselne, aby sa „ ospravedlnili kroky USA a ich spojencov proti ich geopolitickým konkurentom “.

Moskva podľa portálu rt.com neustále oslovuje svojich zahraničných partnerov, aby spoločne bojovali proti kybernetickým hrozbám „ bez spolitizovania záležitosti “. Tieto výzvy však majú tendenciu upadnúť do zabudnutia, pretože západné krajiny už rutinne vrhajú obvinenia na Rusko, ako aj Čínu, Severnú Kóreu a Irán.

Slogan Siliconovej mafie: "všetko je biznis" (Valentín Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová


Napríklad koncom júla EÚ uvalila sankcie na ruskú vojenskú spravodajskú jednotku „špeciálnych technológií“ a štyroch ruských občanov obvinila, že sú jej konateľmi. Podľa orgánov EÚ sa mali zapojiť do šírenia vírusu „NotPetya“, ktorý v roku 2017 spôsobil škodu svetovej ekonomike v hodnote 10 miliárd dolárov. Hoci vírus zaútočil aj na mnohé ruské spoločnosti, ako aj na iné krajiny, EÚ obviňovala Rusko z toho, že je jeho pôvodcom. Brusel tiež uvalil sankcie na niekoľkých čínskych občanov, ako aj na čínske a severokórejské spoločnosti.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii uviedlo, že tento prístup vedie iba k „ počítačovému chaosu“ a novým politickým konfrontáciám.

Trump umožňuje americkým obchodníkom so zbraňami ľahšie predávať vražedné a špionážne drony do zahraničia
Americký prezident Donald Trump podpísal opatrenie, ktoré americkým výrobcom zbraní umožňuje predávať ďalšie vojenské bezpilotné lietadlá zahraničným krajinám, pričom trvá na tom, že predchádzajúce kontroly vývozu boli „zastaralé“ a... Čítať ďalej
26 | 07 | 2020 | Marek Molnár