Grécko môže viesť dialógy s Tureckom, ale nie pod „vojenským tlakom“
26 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Atény uviedli, že nechávajú otvorené dvere na dialóg s Ankarou, ale nebudú komunikovať pod nátlakom. Poznámky prichádzajú uprostred sporu o stredomorskú ropu a plyn, informuje portál RT.


Grécko sa nezapojí do „žiadnych rozhovorov“ s Tureckom, pokiaľ bude pokračovať vo „vojenskom tlaku“ v Egejskom a východnom Stredozemí, uviedol v utorok grécky minister zahraničných vecí Giorgos Gerapetritis. "Jediným problémom Grécka je zaoberanie sa jeho výlučnou ekonomickou zónou," vyhlásil vysoko postavený úradník.

Zdá sa, že Grécko, ktoré si zaistilo podporu Nemecka, medzitým spolu s USA usporiadalo námorné cvičenie.

Na vojnových cvičeniach, ktoré sa odohrali južne od Kréty, sa zúčastnili grécka fregata a ponorka, šesť stíhacích lietadiel F-16 a torpédoborec USS Winston S. Churchill. Turecko tiež oznámilo, že tento pondelok zdrží svoj námorný prieskum.

Spojené arabské emiráty vyslali svoje stíhačky na Krétu
V Stredomorí rastie napätie medzi Tureckom a Gréckom, oficiálnym dôvodom sú ambície Ankary ťažiť plyn v sporných vodách medzi obomi štátmi. Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Turecko a Grécko - obaja spojenci NATO po celé desaťročia - sa dostali do konfliktu pri objavovaní zásob ropy a plynu pri pobreží Kréty a Cypru v sporných vodách. Ankara, ktorá nasadila svoje výskumné plavidlo Oruc Reis, oznámila tento pondelok, že jej aktivity v spornej oblasti sa predĺžia do 27. augusta.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval, že jeho krajina „neurobí ani najmenší krok späť od aktivít Oruc Reis alebo iných námorných prvkov, ktoré ho sprevádzajú“. Tiež prehlásil, že Grécko „vysieva chaos“ v Stredomorí, z "ktorého nebude vedieť uniknúť."

Erdogan obviňuje Grécko z „vysievania chaosu“ v Stredomorí
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil susedné Grécko z „vysievania chaosu“ vo vodách Stredozemného mora, v ktorých si obe krajiny určujú požiadavky na prírodné zdroje, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Marek Molnár