Francúzi, Taliani, Gréci a Cyprus provokujú vojenským cvičením v Stredozemnom mori Turecko
26 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Grécko, Francúzsko, Taliansko a Cyprus začnú v stredu spoločné vojenské cvičenie vo východnej časti Stredozemného mora, informovala agentúra AFP.


Cvičenie bude trvať tri dni a uskutoční sa južne od gréckeho ostrova Kréta v čase rastúceho napätia medzi Aténami a Ankarou okolo prieskumu ložísk ropy a zemného plynu v Egejskom mori. Na cvičení sa zúčastnia vojenské námorníctvo a vzdušné sily. Denník Cyprus Mail uvádza, že Turecko plánuje v blízkej dobe vlastné vojenské manévre.

Turecko do oblasti Egejského mora vyslalo prieskumné plavidlo sprevádzané vojnovými loďami za účelom prieskumu plynových a ropných ložísk. Ankara v nedeľu oznámila, že prieskum bude pokračovať až do 27. augusta.

Turecká vláda spochybňuje výlučné nároky Grécka v spornej oblasti v okolí egejských ostrovov. Spojené štáty a Európska únia však v tomto spore stoja na strane Grécka.

V utorok navštívil Atény a Ankaru nemecký minister Heiko Maas s cieľom pokúsiť sa o obnovu rozhovorov medzi oboma stranami. Pri tejto príležitosti upozornil, že situácia dosiahla "kritický bod".

Zároveň však dodal, že Grécko i Ankara sú podľa neho pripravené rokovať o zmiernení súčasného napätia.

Grécko môže viesť dialógy s Tureckom, ale nie pod „vojenským tlakom“
Atény uviedli, že nechávajú otvorené dvere na dialóg s Ankarou, ale nebudú komunikovať pod nátlakom. Poznámky prichádzajú uprostred sporu o stredomorskú ropu a plyn, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 08 | 2020 | Marek Molnár