Cyprus Papers: Ako prišli boháči k občianstvu na Cypre?
26 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič

Obrovský únik cyperských vládnych dokumentov podľa spravodajského kanálu Al Jazeera ukazuje, že vláda predávala občianstvo "politicky exponovaným osobám". Zlaté víza sú kritizované ako korupčné praktiky a poskytovanie azylu zločincom, píše český portál investigace.cz.


Nový únik citlivých informácií odhaľuje, že medzi rokmi 2017 a 2019 si cyperské občianstvo kúpili politickí predstavitelia rôznych krajín, členovia predstavenstiev štátnych firiem alebo brat libanonského premiéra. Zlaté vízum, ktoré pre osoby zo štátov mimo Európy znamená vstupenku do krajín EÚ, stojí minimálne 2,5 milióna dolárov. Väčšina týchto peňazí putuje do trhu s nehnuteľnosťami.

Akonáhle niekto vlastní cyperský pas, môže sa nielen voľne pohybovať po štátoch Európy, ale bez väčších problémov v členských krajinách EÚ tiež pracovať či vlastniť bankové účty. Európska únia preto tento program pre zahraničných investorov kritizuje už od jeho spustenia v roku 2013.

Cyprus tieto služby poskytoval nielen osobám naviazaným na politiku - a teda možným korupčníkom -, ale aj usvedčeným zločincom a utečencom pred zákonom. Medzi tých patria aj podvodníci, ktorí perú špinavé peniaze. Pre policajné zložky zo štátov EÚ je totiž Cyprus mnohokrát nedosiahnuteľnou krajinou.

Konšpiračné hnutie QAnon sa šíri už aj Ruskom
Slogan „WWG1WGA“, alebo „Jeden za všetkých, všetci za jedného“ znie už i ruským mediálnym priestorom. Uviedla televízia Al Jazeera. Čítať ďalej
26 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič


Podmienkou pre získanie občianstva je okrem investovaných peňazí aj čistý trestný register. Dôkazy o bezúhonnosti však poskytujú úradom sami žiadatelia. Hoci cyperské úrady tvrdia, že vykonávajú vlastné previerky, z dokumentov získaných stanicou Al Jazeera to nevyplýva.

V máji 2019 síce cyperská vláda zaviedla pre získanie občianstva prísnejšie pravidlá. Vízum by nemal získať nikto, kto je vyšetrovaný, stíhaný, odsúdený alebo sa naň vzťahujú sankcie za pokus o kúpenie pasu. Po niekoľkých škandáloch, kedy boli zlaté víza napriek tomu udelené neslávne známym osobám, nakoniec cyperskí poslanci v júli 2020 schválili zákon, ktorý dáva inštitúciám právomoc občianstvo tiež odoberať.
Najviac žiadostí o cyperská zlatá víza pochádza z Ruska, Číny a z Ukrajiny.

To, že verejne činné osoby vlastnia občianstvo inej krajiny, nie je samo o sebe nič zlé. Ponúka sa však otázka, kde na tak veľkú investíciu pre seba či svoju rodinu vzali peniaze politici a na čo tieto zlaté zadné dvierka vôbec potrebujú. Preto môžu byť politici a s nimi previazané osoby z kauzy Cyprus Papers podozriví z korupcie alebo z inej nekalej činnosti.

Snaha o zverejnenie mien držiteľov zlatých pasov ale parlamentom neprešla. Cyperské úrady údajne všetky udelené občianstva spätne preverujú.



Diktátora Kim Čong-una „zastupuje“ jeho mladšia sestra. Čo je skutočne s vodcom?
Severná Kórea, ale aj celý svet si kladie otázku "Aká je pravda o diktátorovi Kimovi?" Severná Kórea aktuálne vydala nové fotografie vodcu iba pár dní potom, čo juhokórejský diplomat Kim Dae-jung tvrdil, že diktátor je dlhodobo v kóme, píše The New... Čítať ďalej
26 | 08 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.