Schôdza k vetovaným zákonom bude 2. septembra, tvrdí Kollár
25 | 08 | 2020 I SITA

Poslanci Národnej rady (NR) SR majú o zákonoch vrátených prezidentkou Zuzanou Čaputovou rokovať 2. septembra od 13.00 h. Pre TASR to uviedol predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina).


Kollár ešte v piatok (21. 8.) ubezpečil, že v koalícii je zhoda na tom, aby sa veto prezidentky prelomilo. Dodal, že poslanci sa k vráteným zákonom ešte doposiaľ nezišli, pretože sa nenašiel ich dostatočný počet. Rozhodli sa preto, že sa schôdza uskutoční koncom prázdnin, keď je už väčšina poslancov doma z dovoleniek.

Prezidentka na konci júla oznámila, že vetuje novelu zákona o prokuratúre, ktorou sa má meniť spôsob výberu generálneho i špeciálneho prokurátora. Ak NR SR prelomí jej veto, hlava štátu sa chce obrátiť na Ústavný súd SR.

Heger ani nie po mesiaci mení už aj "svojho" riaditeľa daňových kriminalistov
Relatívne nový riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS) Marian Babic po mesiaci končí. Do funkcie ho vymenovali iba 31. júla a nahradil v nej dočasne povereného riaditeľa Miroslava Hurbana. Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Nepodpísala ani dva zákony, ktoré boli prijaté v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR mala úprava umožniť získavať od operátorov telefónne čísla ľudí, ktorí sa nachádzali v "červených" krajinách.

Druhou vetovanou je novela zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím. Upravuje spôsob a dôvody odvolávania osôb z týchto funkcií.

Politológ nevidí v odvolávaní členov súčasnej vlády zmysel, opozícia robí premyslený marketing
Politológ z Fakulty aplikovaných jazykov Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík nevidí v odvolávaní predsedu vlády, ministrov či predsedu Národnej rady SR (NR SR) zmysel, keďže vládna koalícia disponuje ústavnou väčšinou. Uviedol to... Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / SITA