Rúška budú povinné všade na internátoch univerzít okrem izieb

Vysokoškolskí študenti, ktorí bývajú na internátoch, sa pred začiatkom nového akademického roka 2020/2021 musia pripraviť na sprísnený režim, ktorý sa z dôvodu pandémie nového koronavírusu dotkne aj ubytovacích zariadení. Ochranné rúška budú povinné všade vo vnútorných priestoroch internátu okrem izieb, kde študenti budú bývať.


Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v rámci manuálu pre internáty zaradilo tri fázy, a to zelenú, oranžovú a červenú. Zelená fáza predstavuje stav, keď internát nemá osobu s podozrením na ochorenie ani s potvrdeným ochorením COVID-19. Oranžová fáza zachytáva situáciu, keď má internát študenta alebo zamestnanca s podozrením na ochorenie COVID-19.

Červená fáza obsahuje zoznam opatrení v prípade výskytu niekoľkých potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 u študentov alebo zamestnancov. Univerzita Komenského (UK) v Bratislave už informovala, že návštevy počas zimného semestra na internátoch nebudú povolené. Kapacita v jedálňach bude obmedzená, pričom na jednu osobu má spadať 15 štvorcových metrov plochy prevádzky.

Niektoré vakcíny proti koronavírusu môžu zvýšiť úmrtnosť na COVID-19, varuje český vedec
Zdroj: Webnoviny/vZdravotnictve.sk Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Prevzatý článok


Z opatrenia rezortu školstva vyplýva, že pre študentov zo zahraničia, ktorí sa majú podľa usmernenia Úradu verejného zdravotníctva SR podrobiť po vstupe do SR izolácii, sa odporúča vyčleniť dočasná kapacita tak, aby sa ich izolácia skončila pred ubytovaním ostatných študentov. Rezort školstva v rámci manuálu pre internáty uvádza, že študenti prichádzajúci z rizikových krajín a rizikových regiónov budú povinne izolovaní, absolvujú PCR test a ubytujú sa aj po preukázaní negatívneho testu. Podľa možností sa im má umožniť izolácia vo vyčlenených priestoroch študentských domovov.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) v utorok (18. 8.) univerzitám navrhol, aby sa začiatok zimného semestra 2020/2021 posunul na 28. septembra. Zo zistení TASR medzi univerzitami však vyplýva, že viacero začne zimný semester o týždeň skôr, teda 21. septembra.

Prorektor pre medzinárodné vzťahy a marketing Žilinskej univerzity v Žiline Jozef Ristvej pre TASR v pondelok (24. 8.) uviedol, že univerzita plánuje na základe požiadavky Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR posunúť plánovaný termín začiatku akademického roka z 21. na 28. septembra. "Definitívne o tom rozhodneme na kolégiu rektora 7. septembra. Neskorší termín začiatku akademického roka nepredpokladáme," dodal Ristvej.

Štát podporil cirkvi v roku 2019 príspevkom vo výške 47,7 milióna eur
V roku 2019 boli cirkvi z kapitoly Ministerstva kultúry SR (MK SR) podporené štátnym príspevkom vo výške 47,7 milióna eur. To predstavuje 17 percent všetkých výdavkov kapitoly MK SR (281 miliónov eur). Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / SITA