Podnikateľka obvinená v kauze Lesov SR ostáva vo väzbe
25 | 08 | 2020 I SITA

Banskobystrická podnikateľka Lucia Ď., obvinená z korupcie súvisiacej so štátnym podnikom Lesy SR, ostáva vo väzbe. Informovala o tom hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová.


„Senát Najvyššieho súdu na dnešnom neverejnom zasadnutí, na podklade sťažnosti prokurátora, zrušil napadnuté uznesenie sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu a sám rozhodol tak, že žiadosť obvinenej Lucie Ď. o prepustenie z väzby na slobodu zamietol. Najvyšší súd písomný sľub obvinenej, ako náhradu za väzbu neprijal a zároveň jej väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka nenahradil,” povedala Važanová

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) na pracovisku v Banskej Bystrici rozhodol v polovici augusta o prepustení obvinenej na slobodu. Väzbu obvinenej pritom nariadil probačným a mediačným dohľadom a kontrolou technickými prostriedkami, teda elektronickým náramkom. Prokurátor podal na mieste proti rozhodnutiu sťažnosť.

Bývalý obchodný riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Tomáš K. a podnikateľka Lucia Ď. sú väzobne stíhaní od rozhodnutia ŠTS 4. júna a následného rozhodnutia Najvyššieho súdu SR, pričom dôvodom ich väzobného stíhania je obava z možného ovplyvňovania svedkov.

Heger ani nie po mesiaci mení už aj "svojho" riaditeľa daňových kriminalistov
Relatívne nový riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS) Marian Babic po mesiaci končí. Do funkcie ho vymenovali iba 31. júla a nahradil v nej dočasne povereného riaditeľa Miroslava Hurbana. Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Národná kriminálna agentúra (NAKA) 3. júna zadržala 37 osôb v súvislosti s vyšetrovaním korupcie v štátnom podniku Lesy SR. Polícia informovala, že vyšetrovateľ NAKA vzniesol obvinenie dvom osobám Tomášovi K. a Lucii Ď. za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku a obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Výška poskytnutého úplatku dosiahla podľa polície hranicu minimálne 147-tisíc eur.

„Obvinený T. K. si po dohode s obvinenou L. Ď. mal vypýtať úplatok vo forme finančnej hotovosti za to, že so súkromnou spoločnosťou, ktorá bola víťazom verejnej súťaže vyhlásenej verejným obstarávateľom Lesy SR, podpíše rámcové dohody. Hodnota úplatku mala byť určená vo výške 13 percent z mesačnej fakturácie. Časť úplatkov bola poskytnutá v hotovosti a ďalšia časť bola legalizovaná formou fiktívnych faktúr za poradenskú a inú činnosť,” uviedla polícia. Doplnila, že obom obvineným hrozí trest vo výške desať až 15 rokov väzenia za prvý spomenutý skutok a 12 až 20 rokov za druhý skutok.

Baláž sa vzdal kandidatúry do čela strany, v Banskej Bystrici navrhli do tejto funkcie Hrnka
Radovan Baláž sa vzdal kandidatúry na post predsedu Slovenskej národnej strany (SNS). V tlačovej správe o tom informoval predseda krajskej organizácie SNS Štefan Turek. Ako ďalej doplnil, Krajská rada v Banskej Bystrici navrhla za oficiálneho... Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | SITA