ODHALENIE: Zoltán Andruskó píše spoza mreží a odhaľuje špinavosti na pozadí celej kauzy
25 | 08 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

„Voči mojej osobe neboli dodržané žiadne dohody,“ uvádza Andruskó v úvode svojej spovede, v ktorej opisuje proces vyšetrovania. V liste niekoľkokrát spomenul, že sa bojí nielen o svoj život, ale aj o životy svojej rodiny.


Andruskó za svoje priznanie dostal od Špecializovaného trestného súdu 15 ročný trest, ktorého dĺžka sa mu ale po čase zdala byť privysoká. Zrejme aj preto napísal 10. júla spoza mreží prvý list, v ktorom prosil o pomoc.

„Po mojom obvinení v prípade príprav vrážd, už vtedy som videl obrovskú nespravodlivosť voči mojej osobe, ale vzhľadom na vtedajšiu politickú situáciu som to musel potichu pretrpieť, lebo som vypovedal na vplyvných politikov, podnikateľov. Vedel som, že viac by som si škodil,“ napísal v závere listu, z ktorého malo byť zrejmé, že sa bojí, že tí, proti ktorým vypovedal sa dohodli medzi sebou proti nemu, lebo mali tie isté informácie.

Podnikateľka obvinená v kauze Lesov SR ostáva vo väzbe
Banskobystrická podnikateľka Lucia Ď., obvinená z korupcie súvisiacej so štátnym podnikom Lesy SR, ostáva vo väzbe. Informovala o tom hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová. Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | SITA


Zároveň v ňom prosil o pomoc, aby bola jeho spolupráca prehodnotená spravodlivo a profesionálne, a z rozhodnutia súdu sa cítil byť oklamaný, pretože očakával nižší trest.

V posledný júlový deň napísal Andruskó ďalší list, ktorý tiež zverejnil na svojej sociálnej sieti. V ňom píše aj o tom, že sa mu Marián Kočner a Alena Zsuzsová vyhrážali zabitím. Na začiatku opäť nezabudol pripomenúť, že jeho vysoký trest bol nespravodlivý.

„Celý môj proces je podvod voči mojej osobe! Ten právnik, ktorý si to vysvetľoval podľa seba proti mne, nech si dá ruku na srdce, keby bol mojím právnikom, tak by som už dva roky žil niekde inde vo svete v ochrane ako svedok,“ píše v úvode odsúdený Zoltán Andruskó.

Ďalšie riadky venuje Kočnerovi a Zsuzsovej, ktorí ho mali vydierať a vyhrážať sa zabitím. „Sa mi vyhrážali zabitím, p. Zsuzsová, p. Kočner, ktorí už vraždili! Prečo nie je zverejnené, že som nemal šancu ísť na políciu, kde mal, rovnako ako na prokurtúre i justícii, Kočner vplyv. Sami vidíte ako dopadol aj Ján Kuciak,“ píše Andruskó.

Ten ďalej v liste spomína aj známych Kočnera, ktorými mali byť Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar či Norbert Bödör. Tieto veci mal mať od začiatku aj vo svojej výpovedi.

Podľa Andruskóa ho sledovali i Marček a Szabó, teda tí, ktorí mali nebohú dvojicu odstrániť. Ako píše v liste ďalej Marček a Szabó, ktorí mali zavraždiť aj kolárovského podnikateľa Petra Molnára, ho chceli zlikvidovať pre peniaze.

Najväčšími akcionármi britskej pošty sú Čech a Slovák
Investičný fond Vesa Equity ovládajú miliardári Daniel Křetínský a Patrik Tkáč. Spolu sa v britskej pošte Royal Mail rozhodli zvýšiť svoj akcionársky podiel a podľa informácií Londýnskej burzy sú teraz jej najväčšími akcionármi.... Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


„Za každú cenu chceli peniaze, o ktorých vedeli, že ich mám. Bola to len otázka času, že by ma vykradli a zavraždili ako Petra Molnára.“ Andruskó v druhom liste opisuje tiež to, ako sa snažil chrániť svoju rodinu. Nezabudol sa zmieniť aj o strate časti jeho výpovede či o exnovinárovi a exsiskárovi Petrovi Tóthovi. „Lebo P. Tóthovi kryje chrbát jeden z najvyššie postavených policajtov Branislav Zurian!“

V druhom liste sa tiež vracia k plánovaným vraždám prokurátorov Žilinku a Šufliarskeho i exministra vnútra Lipšica. Zsuzsová s Tóthom ho mali zastrašovať, lebo potrebovali dostať z väzenia Mariána Kočnera. „A to za každú cenu, pretože Šufliarsky vtedy pomoc Kočnerovi odmietol. Ja som bol vydieraný a vyhrážali sa mi zabitím,“ píše ďalej Andruskó.

V závere listu sa Andruskó zmieňuje aj o rozpustení vyšetrovacieho tímu Kuciak aby sa ďalej nevyšetrovali Tóth, Kracin anii Bödör. „Keď mali zadržať Bödöra, rozkaz zrušil prokurátor Novocký, ktorého Boris Gatial označil za „ich človeka“. Aby zrušili vyšetrovací tím Kuciak, k tomu tiež bol potreba minimálne kontakt p. Gatiala, bývalá ministerka vnútra Denisa Saková!“

Heger ani nie po mesiaci mení už aj "svojho" riaditeľa daňových kriminalistov
Relatívne nový riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS) Marian Babic po mesiaci končí. Do funkcie ho vymenovali iba 31. júla a nahradil v nej dočasne povereného riaditeľa Miroslava Hurbana. Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


V samom závere Andruskó píše, že celý jeho proces bol podvodom voči jeho osobe, že celú jeho spoluprácu s vyšetrovateľmi účelovo znehodnotili a účelovo ho verejne zašpinili. Má to byť pomsta mafie za jeho spoluprácu.

Zoltán Andruskó je prvým právoplatne odsúdeným obvineným v prípade vraždy Jána Kuciaka (†27) a Martiny Kušnírovej (†27). Za spoluprácu s Orgánmi činnými v trestnom konaní mu najskôr navrhli 10-ročný trest, s ktorým ale senát Špecializovaného trestného súdu nesúhlasil a vymeral mu 15 rokov.

Rozsudok v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, mal byť vyhlásený 5. augusta, predsedníčka senátu Ružena Sabová ho však večer pred pojednávaním zrušila. „Predsedníčka senátu JUDr. Sabová zrušila termín zajtrajšieho hlavného pojednávania z dôvodu nutnosti pokračovania v porade senátu o pripravovanom rozsudku. Termín nového hlavného pojednávania je určený na 3.septembra 2020,“ informovala vtedy hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

Politológ nevidí v odvolávaní členov súčasnej vlády zmysel, opozícia robí premyslený marketing
Politológ z Fakulty aplikovaných jazykov Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík nevidí v odvolávaní predsedu vlády, ministrov či predsedu Národnej rady SR (NR SR) zmysel, keďže vládna koalícia disponuje ústavnou väčšinou. Uviedol to... Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / SITA