Niektoré vakcíny proti koronavírusu môžu zvýšiť úmrtnosť na COVID-19, varuje český vedec
25 | 08 | 2020 I Prevzatý článok

Zdroj: Webnoviny/vZdravotnictve.sk


Profesor Jaroslav Flegr je známy český parazitológ a evolučný biológ. Zastáva názor, že ľudské telo si dokáže vytvoriť protilátky proti akémukoľvek vírusu vrátane koronavírusu SARS-CoV-2.





Má to ale háčik – pandémia prerástla do obrovských rozmerov a ochrániť životy zraniteľnej časti populácie môže len účinná vakcína. Vyvinúť bezpečnú očkovaciu látku je však podľa neho tvrdý oriešok.
Po vakcinácii by vírus mohol zmutovať

Nedostatočne otestovaná vakcína môže byť veľmi nebezpečná,“ upozorňuje vedec na margo očkovacích látok, ktoré v zrýchlenom klinickom skúšaní vyvíjajú viaceré farmaceutické spoločnosti po celom svete.

Prevažná väčšina vakcín znižuje celkovú úmrtnosť. Niektoré však môžu celkovú úmrtnosť zvýšiť – ak nezabránia infekcii, a pritom znížia rýchlosť množenia vírusu v organizme. Na tieto vakcíny totiž vírus prostredníctvom mutácií odpovie zvýšením rýchlosti množenia (aby pôsobenie vakcíny kompenzoval) a takto zmutované vírusy potom omnoho častejšie zabíjajú neočkovaných jedincov,“ vysvetlil pre portál vZdravotníctve.sk Jaroslav Flegr.

V hre je aj opätovné zatvorenie hraníc, povedal minister zdravotníctva
Chorvátsko je kandidát na nebezpečnú krajinu, tvrdí Marek Krajčí. Čítať ďalej
23 | 08 | 2020 | Peter Haluza


V otázke preventívneho očkovania proti koronavírusu je však optimista – verí, že pandémiu pomôže zastaviť práve účinná vakcína: „Otázkou je len, kedy. Aj v tomto smere som optimista – v rozvinutých krajinách to môže byť už budúci rok.“
Slovensko najprv zaočkuje rizikové skupiny

Ako k problematike efektívnej vakcíny uviedlo Ministerstvo zdravotníctva SR, prvoradými kritériami pri výbere vakcíny budú účinnosť, bezpečnosť, dostupnosť a cena. Hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová zároveň dodala, že prístup k vakcíne na Slovensku budú mať ako prvé skupiny ľudí s predpokladom najťažšieho klinického priebehu ochorenia.