Najväčšími akcionármi britskej pošty sú Čech a Slovák
25 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Investičný fond Vesa Equity ovládajú miliardári Daniel Křetínský a Patrik Tkáč. Spolu sa v britskej pošte Royal Mail rozhodli zvýšiť svoj akcionársky podiel a podľa informácií Londýnskej burzy sú teraz jej najväčšími akcionármi.


Kontrolujú ale iba 13-percentným podiel. Vesa Equity akcie prikupuje, doteraz najväčší akcionár Royal Mail, britský fond Schroders, ich predával. Informoval o tom český portál e15.cz, správu prevzala agentúra TA SR a spracoval portál finweb.hnonline.sk.

Podľa spomenutých zdrojov bola hodnota akcií fondu Vesa v britskej pošte vo výške asi 7,4 miliardy českých korún (283,71 milióna eur). Fond na nich zarába, väčšinu podielu v uplynulých týždňoch nakúpil za nižšiu sumu.

Křetínský a Tkáč zvyšujú svoj podiel v koncerne Metro
Daniel Křetínský a Patrik Tkáč zvyšujú svoj podiel v nemeckom obchodnom koncerne Metro. Ešte sú však ďaleko od toho, aby ho ovládli. Čítať ďalej
25 | 06 | 2019 | TASR


Iba na vykreslenie spôsobu nadobudnutia zisku - akcie Royal Mail boli ešte v máji lacnejšie o 15 percent. Britské médiá pozorne sledujú aktivity miliardárov z bývalého Československa a špekulujú nad ich ďalšími krokmi. Odborníci nevylučujú rozdelenie britskej pošty na britskú a európsku časť balíkovej služby GLS.

Medzičasom sa v britskej pošte dejú významné personálne zmeny na vysokých manažérskych postoch, avizované je prepustenie asi dvoch tisícok riadiacich zamestnancov.

Portál finweb.hnonline. Sk pripomína, že "pre Křetínského s Tkáčom je Royal Mail jeden z radu projektov ich širšej medzinárodnej expanzie. Nedávno napríklad získali nákupom akcií vplyv v nemeckom maloobchodnom reťazci Metro, francúzskej sieti supermarketov Casino či vo francúzskych médiách vrátane známeho denníka Le Monde.”

V oblasti maloobchodu investovali tiež do akcií amerických reťazcov Macy's alebo Foot Locker. Skupina EPH nielen v Británii vlastní aj niekoľko elektrární.

Pristálo už tretie lietadlo s pomocou, J&T a EPH darujú Česku a Slovensku 200-tisíc respirátorov
V stredu pristálo v Pardubiciach tretie lietadlo s pomocou, J&T a EPH darujú Česku a Slovensku 200-tisíc respirátorov N95. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | SITA