Ministerstvo dopravy žiada o plošné uvoľnenie letov, zákaz sa podľa rezortu míňa účinku
25 | 08 | 2020 I SITA

Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) v utorok predkladá na Ústredný krízový štáb SR požiadavku na zrušenie zákazu vykonávania určených civilných letov s miestom vzletu na území iného štátu a s miestom pristátia na území Slovenska.


Plošný zákaz letov z rizikových krajín sa podľa rezortu totiž míňa účinku. Ministerstvo dopravy o tom v utorok informovalo s tým, že na zabránenie šírenia koronavírusu z rizikových krajín navrhuje prijať a dodržiavať protiepidemické opatrenia, ktoré stanoví Úrad verejného zdravotníctva.

„Zákaz letov z a do rizikových krajín má pre našu ekonomiku veľmi negatívne dôsledky. Z pohľadu zavlečenia vírusu do krajiny predstavuje ešte väčšie riziko, lebo cestujúci z rizikových krajín sa k nám môžu dostať jednoduchým prestupom v niektorej z bezpečných krajín a v tom prípade o ich príchode nie je žiadna informácia," povedala štátna tajomníčka ministerstva dopravy a výstavby Katarína Bruncková.

Správa štátnych hmotných rezerv ušetrila 20 mil. eur, musela sa vysporiadať so zmluvami bývalého vedenia
Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) ušetrila 20 mil. eur. Na utorňajšej tlačovej besede k 100 dňom na úrade to uviedol jej predseda Ján Rudolf. Ako konštatoval, SŠHR predtým nakupovala netransparentne a nevýhodne, museli sa teda vysporiadať s... Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | SITA


„Náš návrh ekonomicky pomôže prevádzkovateľom letísk, leteckým spoločnostiam, cestovným kanceláriám aj dovolenkárom a zároveň zvýšime kontrolu a opatrenia na zabránenie šíreniu koronavírusu zo zahraničia," dodala Bruncková.

Rezort dopravy podľa jeho hovorcu Ivana Rudolfa zároveň navrhuje zaviesť povinnosť pre cestujúcich, ktorí vystupujú na letisku na území Slovenskej republiky, najneskôr do 24 hodín pred letom elektronicky vyplniť formulár na vyhľadávanie cestujúcich v súvislosti s ochranou verejného zdravia.

Ten slúži orgánom verejného zdravotníctva na spätné dohľadanie kontaktov potvrdeného prenosu ochorenia. „Ak plošné uvoľnenie letov schváli Ústredný krízový štáb, mohlo by začať platiť od 7. septembra 2020," dodal Rudolf.

Podnikateľka obvinená v kauze Lesov SR ostáva vo väzbe
Banskobystrická podnikateľka Lucia Ď., obvinená z korupcie súvisiacej so štátnym podnikom Lesy SR, ostáva vo väzbe. Informovala o tom hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová. Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | SITA