Tvrdenie, že Navaľnyj bol otrávený je predčasné
25 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Kremeľ v utorkovom vyhlásení uviedol, že tvrdenie Nemecka o otrávení predstaviteľa ruskej opozície Alexeja Navaľného je predčasné, píše agentúra AFP.


"Lekárska analýza našich (ruských) a nemeckých lekárov sa absolútne zhoduje. Líšia sa však závery. Nerozumieme, prečo sa naši nemeckí kolegovia tak ponáhľajú, keď sme stále neidentifikovali látku," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Rovnako sa vyjadril aj šéf Moskovského ústavu súdneho lekárstva Sergej Šigejev, ktorý v utorok vyhlásil, že nemeckí lekári nemajú dostatok dôkazov pre svoje tvrdenie, píše agentúra DPA. Navaľnyj je hospitalizovaný v berlínskej nemocnici Charité. Tamojší lekári sa na základe klinických testov domnievajú, že bol otrávený. Šigejev však tvrdí, že takéto tvrdenie je "predčasné" bez identifikácie konkrétneho jedu.

Sibírski lekári tvrdia, že zachránili Navaľnému život
Ruskí lekári v sibírskej nemocnici, ktorí ako prví ošetrovali ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, v pondelok vyhlásili, že mu zachránili život. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters. Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Charité v pondelňajšom vyhlásení uviedla, že v Navaľného organizme sa našli "inhibítory cholinesterázy" s tým, že zatiaľ nie je známe, o akú konkrétnu látku z tejto skupiny ide. "Aktivita cholinesterázy sa líši od človeka k človeku, najmä v dôsledku chronických chorôb," povedal Šigejev. "V súčasnosti môžeme hovoriť iba o fakte, že pacient (Navaľnyj) mal nižšiu aktivitu cholinesterázy. Na tom je postavené tvrdenie, že bol otrávený inhibítorom cholinesterázy. Tento záver je predčasný," dodal podľa DPA.

Navaľného previezli letecky do Berlína v sobotu 22. augusta z nemocnice v sibírskom meste Omsk, v ktorej ho po núdzovom pristátí na tamojšom letisku vo štvrtok 27. augusta hospitalizovali, keďže mu prišlo zle počas letu zo sibírskeho Tomska. Neskôr stratil vedomie. Ruskí lekári, ktorí ho ošetrovali ako prví, pripísali jeho stav metabolickej poruche.

K prípadu sa už vyjadrili nemecká kancelárka Angela Merkelová aj šéf diplomacie Heiko Maas, ktorí v spoločnom vyhlásení vyzvali Rusko, aby dôkladne a s plnou transparentnosťou vyšetrilo prípad pravdepodobnej otravy Navaľného a vyvodili zodpovednosť voči tým, ktorí ju zavinili.

Ruský denník zverejnil správu o sledovaní Navaľného v Tomsku
Informácie o rozsiahlom sledovaní ruského opozičného politika Alexeja Navaľného počas jeho cesty v sibírskom meste Tomsk zverejnil Kremľu blízky denník Moskovskij komsomolec s odvolaním sa na nemenované bezpečnostné úrady. Informoval o tom v nedeľu... Čítať ďalej
23 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR