Vedci správne predpovedali "prebudenie" záhadných rádiových zábleskov
24 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Astronómovia skúmajúci záhadný tzv. rýchly rádiový záblesk (Fast Radio Burst, FRB) potvrdili, že silný jav má predvídateľný cyklus, čo nám môže raz a navždy prezradiť, čo ho presne spôsobuje, informuje portál RT.


Prvýkrát bol FRB objavený v roku 2012, pričom sa nachádza v trpasličej galaxii vzdialenej 3 miliardy svetelných rokov, čo veľmi sťažuje monitorovanie, ktoré si vyžaduje niektoré z najmodernejších nástrojov Zeme.

FRB sú intenzívne záblesky rádiových vĺn, ktoré môžu uvoľniť toľko energie ako stovky miliónov slnečných lúčov v priebehu niekoľkých milisekúnd, ale väčšina z nich, ktoré sme pozorovali, sa vznietili iba raz, pričom následne zmizli a už nikdy viac sa o nich nepočulo.

Preto je mimoriadne ťažké objaviť ich zloženie, sledovať ich správanie a určiť ich zdroj. Inými slovami, je mimoriadne ťažké ich študovať, nehovoriac o tom, ako to vedci práve dokázali.

Rakúski vedci vylepšili systém detekcie kozmického odpadu
Rakúski vedci navrhli spôsob, ako vylepšiť sledovanie kozmického odpadu a lepšie tak zabrániť nebezpečným kolíziám na obežnej dráhe Zeme. Informuje o tom spravodajský portál CNN. Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | SITA


Tím vedený Marilyn Crucesovou z Inštitútu Maxa Plancka pre Rádio astronómiu v spojení s ďalším výskumom, ktorý na univerzite v Manchestri uskutočnil astronóm Kaustubh Rajwade, odhalil model pre cyklus FRB.

Po dobu 67 dní FRB 121102 stmavne, nevydáva žiadny hluk a efektívne zmizne, aby sa znova „zobudil“ po 90 dní, čím sa vytvoria tieto úchvatné milisekundové záblesky, ktoré sú také silné, že ich tu môžeme sledovať, aj keď sú vzdialené niekoľko miliónov svetelných rokov.

Podľa predpovede vedeckého tímu pre opakujúci sa a predvídateľný 157-denný cyklus FRB bude jej súčasná spaľovacia fáza trvať od 9. júla do 14. októbra 2020, kým sa ešte raz nespustí.

Planetárna obrana bola posilnená novým laserom, ktorý dokáže za denného svetla pozorovať „neviditeľné“ úlomky vesmíru (VIDEO)
Lasery sú naším nástrojom na sledovanie úlomkov vesmíru nad Zemou a pomáhajú spoločnostiam aj národom vyhnúť sa nechcenému kontaktu na obežnej dráhe. Laserová obrana však doteraz fungovala pri extrémnych obmedzeniach, čo už teraz neplatí, informuje... Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Viaceré medzinárodné tímy vrátane Čínskeho národného observatória astronómie, ktoré používa päťsto-metrový guľový rádioteleskop s clonou (FAST), bude aj naďalej monitorovať FRB 121102, aby sa pokúsili zistiť, čo stojí za týmito výbuchmi.

Vedci z celého sveta majú teraz špecifický časový rámec, v ktorom môžu zhromažďovať údaje skôr, ako budú mať vopred stanovené obdobie na intenzívne štúdium bez obáv, že by mohli vynechať niektoré kľúčové detaily alebo udalosti.

Zistilo sa, že sa opakovalo len niekoľko málo FRB, a pravdepodobne budú obsahovať kľúč k odhaleniu záhady raz a navždy a umožnia nám určiť, čo skutočne stojí za týmito fenomenálne silnými výbuchmi. Vedúca teória naznačuje, že je zodpovedná určitá neutrónová hviezda nazývaná magnetar, ale na presnú odpoveď si budeme musieť ešte počkať.

Indický lekár zachránil pacienta s Covid-19, ktorý sa pokúsil skočiť zo štvrtého poschodia nemocnice (VIDEO)
Video ukazuje indického lekára v ochrannom výstroji, ktorý riskuje svoj vlastný život, keď vyliezol z okna, aby zachránil rozrušeného pacienta s Covid-19, ktorý chcel skočiť z nemocnice na takmer istú smrť, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | Marek Molnár