Šikuta považuje nástroje pri reforme justície za efektívne
24 | 08 | 2020 I TASR

Zavedenie majetkových priznaní sudcov, zmena súdnej mapy aj zriadenie Najvyššieho správneho súdu považuje predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Ján Šikuta za efektívne nástroje pri reforme justície. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva spravodlivosti SR.


"Nastavené reformy sú veľmi závažné, ale v súčasnosti je potrebné ich privítať ako určitú nevyhnutnosť, ktorá smeruje k tomu, aby sa zvýšila vierohodnosť slovenskej justície v očiach obyvateľstva," povedal Šikuta. Sudcovia podľa neho musia verejnosti dokázať, že sú schopní, dobrí, nezávislí a spravodliví.

Šikuta sa chce vo svojej funkcii sústrediť na dobudovanie sudcovského aparátu tak, aby bol plný počet sudcov. Urobiť tak chce výberovými konaniami cez trvalé pridelenie z krajských súdov na NS, ale aj formou jednoročných a dvojročných stáží. Navýšenie počtu sudcov, respektíve ich doplnenie, považuje Šikuta za dôležité pre občana preto, aby bol spor vyriešený v čo najkratšom čase.

"Ďalšia priorita je zabezpečenie dôstojného sedenia a umiestnenia sudcov a zamestnancov celého súdu, aby budova prešla do našej správy," podotkol Šikuta.

Matovič, Kollár a Gröhling čelia trestnému oznámeniu Smeru-SD za kauzu opísaných diplomoviek
Podpredseda strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Erik Kaliňák a člen predsedníctva Smeru-SD Igor Melicher podali na Generálnu prokuratúru SR tri trestné oznámenia na premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), predsedu parlamentu Boria Kollára (Sme... Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | SITA