Pri bombových útokoch na Filipínach zomrelo najmenej desať obetí
24 | 08 | 2020 I Diana Zaťková / TASR

Dva výbuchy v centre mesta Jolo na juhu Filipín v pondelok usmrtili najmenej desať ľudí a najmenej 40 zranili. Agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne zdroje informovala, že sa tak stalo napriek zvýšenej ostrahe v oblasti v dôsledku hrozieb od teroristickej skupiny Abú Sajjáf. 


Prvý útok sa odohral okolo poludnia miestneho času v blízkosti rímskokatolíckej katedrály a poškodil predajňu potravín, obchod s elektronikou a dve policajné vozidlá. Podľa prvej správy bola výbušnina nastražená na zaparkovanom motocykli, informuje agentúra DPA.


K druhému výbuchu došlo asi hodinu po prvom pred bankou na neďalekej ulici. Tentoraz malo ísť o samovražedný útok, pri ktorom zahynula útočníčka a jeden vojak. Tretia, nevybuchnutá bomba sa neskôr podľa polície našla na miestnom trhovisku. Medzi mŕtvymi je najmenej päť vojakov a štyria civilisti. Väčšina zranených je z radov armády a polície.


Po výbuchu plynovodu pri Damašku ostala celá Sýria bez elektrickej energie
Výbuch na plynovode v blízkosti sýrskeho hlavného mesta Damašk v nedeľu neskoro večer spôsobil výpadok prúdu v celej Sýrii. Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

K útoku sa zatiaľ nikto verejne neprihlásil, avšak mesto Jolo je považované za baštu skupiny Abú Sajjáf, ktorá je obviňovaná z najhorších útokov na Filipínach. Abú Sajjáf je spriatelená s teroristickou skupinou Islamský štát, ktorá sa v minulosti prihlásila k viacerým útokom na Filipínach. Južný región krajiny je domovom mnohých moslimov v prevažne rímskokatolíckej krajine a má históriu separatistických nepokojov, najmä v meste.


Výbuchy sa odohrali viac ako týždeň po tom, čo polícia zatkla Abduljihada Susukana, jedného z popredných členov skupiny Abú Sajjáf. Susukan je obvinený z viacerých únosov a útokov vrátane vraždy dvoch kanadských občanov v roku 2016. Polícii sa nedávno vzdal po tom, čo dva týždne predtým utrpel zranenia počas ozbrojenej potýčky.


Pri panike na diskotéke v Peru prišlo o život 13 ľudí
Najmenej 13 ľudí prišlo o život pri panike, ktorá vypukla v sobotu večer na nepovolenej párty v hlavnom meste Peru Lima po tom, čo tam zasahovala polícia. Čítať ďalej
23 | 08 | 2020 | TASR