Bizarný výtvor alebo dom budúcnosti? Česi vyrobili prvý plávajúci dom z 3D tlačiarne (VIDEO)
24 | 08 | 2020 I Timotej Dudka

Veľký svetový unikát sa podarilo vytvoriť Čechom, ktorí zrealizovali tzv. Prvok. Jedná sa o prvý plávajúci dom pochádzajúci z 3D tlačiarne. Teraz na dlhšiu dobu zakotví v Prahe. Takmer 40 tonový dom zhotovený z betónu už začína Pražanov v názore na neho rozdeľovať na dva tábory, informuje portál Expres. 


Prvok je dielom sochára Michala Trpáka, ktorý spoločne so svojim tímom vytváral veľmi zložitú stavbu za pomoci špeciálneho betónu a 3D tlačiarne. Prototyp plávajúceho domu má tri izby a celkovú rozlohu 43 metrov štvorcových. Náklady na jeho výrobu, ktorá prebiehala v Českých Budějoviciach, sa pohybujú okolo 10 miliónov korún (viac ako 380 000 eur).

Aktuálne dom „zakotvil“ na Střeleckom ostrove, kde bude dostupný verejnosti až do septembra, kedy sa presunie na niekoľko týždňov. V Prahe by mal zostať aj potom a na Vltave by bol prenajímaný ľuďom k prenocovaniu.



Slávnostné odhalenie a predstavenie domu verejnosti a novinárom prebehlo v utorok. „Šprint do cieľa bol veľmi intenzívny, mali sme aj nejaké nocovky, ale prvý 3D tlačený plávajúci dom je na svete. Pre mňa bolo dôležité, ako to bude celé vyzerať a či bude vzbudzovať emócie. Verím, že Prvok diskusiu vzbudzovať bude,“ uviedol novinárom autor Michal Trpák.

Indický lekár zachránil pacienta s Covid-19, ktorý sa pokúsil skočiť zo štvrtého poschodia nemocnice (VIDEO)
Video ukazuje indického lekára v ochrannom výstroji, ktorý riskuje svoj vlastný život, keď vyliezol z okna, aby zachránil rozrušeného pacienta s Covid-19, ktorý chcel skočiť z nemocnice na takmer istú smrť, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Želanie, aby dom vzbudzoval emócie, sa rozhodne naplnilo. Svetový unikát obyvateľov Prahy zaujal i keď v názoroch na neho sa rozchádzajú. Rad ľudí kritizuje, že stavba, ktorú Trpák považuje čiastočne za umeleckú sochu, je nenáležitá v kombinácii s historickými pamiatkami, ako je Národné divadlo, Karlov most či Palác Žofín. Iní oživenie Střeleckého ostrova chvália.

Stavba nie je zaujímavá len zvonku, autori si dali prácu aj s interiérom, kde sa pracovalo s 6000 rokov starým dubovým drevom. Batérie v kúpeľni sú z práškového titánu a takisto vznikali pomocou 3D tlače.



Obyvatelia Prahy budú mať dosť času na to, aby si Prvok poriadne prezreli, pretože Vltavu zrejme ešte dlhšiu dobu neopustí. Presťahovanie nie je vôbec vylúčené, autori sa sami chvália jednoduchým uskladnením a rozložiteľnosťou výtvoru.

„Približne dva týždne teraz bude Prvok kotviť na Střeleckom ostrove, potom sa na mesiac presunie na Náplavku a riešime jeho finálne kotvisko, kde by mohol byť na prenájom. Malo by to byť v Prahe či blízkom okolí,“ vysvetlil Trpák.

„Ak sa niečoho bojíš, mal by si to zjesť!“ Vietnamský šéfkuchár ponúka zákazníkom „Koronaburger“ (FOTO)
„Musíte to zjesť, aby ste to mohli poraziť!“ Toto je filozofia istého kuchára z Hanoja, ktorý sa snaží posilniť morálku vo vietnamskom hlavnom meste predajom zelených hamburgerov s motívom koronavírusu. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Odhadovaná cena za prenájom sa pohybuje okolo 5000 českých korún za noc (približne 200 eur).

Prvok mal podľa pôvodných plánov autorov vyzerať trochu inak, pretože mal byť umiestnený na špeciálny pontón zo Švédska, koronavírus však plány tvorcov zmenil.

Prvok je len prototyp a podľa jeho tvorcov možno predpokladať, že sériová výroba by už bola výrazne lacnejšia, pričom sa hovorí o sume okolo 3,5 milióna korún (takmer 130 000 eur) za hotový produkt.

Výroba domov z 3D tlačiarní zatiaľ nie je vo svete príliš rozšírená, napriek tomu už niekoľko takýchto stavieb stojí a vznikať budú aj ďalšie. V Dubaji je napríklad najväčšia budova tohto typu, niekoľko domov bolo postavených aj vo Francúzsku alebo Číne.

Česko má prvenstvo v tom, že naši susedia ako prvý dostali takto vytvorený obytný priestor na vodu.

Po výbuchu plynovodu pri Damašku ostala celá Sýria bez elektrickej energie
Výbuch na plynovode v blízkosti sýrskeho hlavného mesta Damašk v nedeľu neskoro večer spôsobil výpadok prúdu v celej Sýrii. Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR