Šéf WHO dúfa, že vďaka technologickému pokroku koronavírus odznie do dvoch rokov
23 | 08 | 2020 I SITA

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus dúfa, že súčasná pandémia koronavírusu skončí do dvoch rokov.


Počas vystúpenia vo švajčiarskej Ženeve ju prirovnal k španielskej chrípke zo začiatku 20. storočia, ktorá odznela po dvoch rokoch a dodal, že vďaka súčasnému technologickému pokroku a vedomostiam by sa svet mohol zbaviť vírusu "v kratšom čase".

Počas španielskej chrípky z roku 1918 zahynulo až 50 miliónov ľudí. Pandémia koronavírusu si dosiaľ vyžiadal približne 800-tisíc obetí spomedzi takmer 23 miliónov zaznamenaných prípadov nákazy. Odborníci však upozorňujú, že počet infikovaných je omnoho vyšší v dôsledku nedostatočného testovania a asymptomatických prípadov.

Britský profesor Sir Mark Walport uviedol, že COVID-19 "bude s nami v určitej podobe navždy". "Tak trochu to bude ako chrípka. Ľudia budú v pravidelných intervaloch potrebovať preočkovanie," poznamenal pre BBC.

Polovica Rusov nechce vyskúšať prvú vakcínu proti Covid-19 na svete
Väčšina Rusov nechce byť očkovaná proti koronavírusu. Úplne nový prieskum ukázal, že iba 42 percent obyvateľstva sa chce zaočkovať domácou vakcínou „Sputnik V“, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 08 | 2020 | Marek Molnár