Oči staré 429 miliónov rokov, napriek tomu dokonalé
23 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Zistenie, ktoré udivuje samotných vedcov. Ide o objav dobre zachovaných očí v skameneline prehistorického morského tvora. Spôsob fungovania jeho zraku poukazuje na prekvapujúce fakty.


Zverejnená správa vedcov z Kolínskej univerzity v Nemecku spôsobila skutočný rozruch. Objavili totiž celkom dobre zachované oči na 429 miliónov rokov starej fosílii morského tvora, ktoré majú úžasné podobnosti so zrakovými orgánmi dnešných včiel a vážok. Trilobity však zanikli ešte predtým, ako dinosaury obývali Zem. Správu priniesli Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Vzorka trilobita, vedcami opísaného v časopise „Scientific Reports“ je veľmi plochá a má na vrchu hlavy dve vyčnievajúce polovalcové oči, z ktorých jedno bolo odlomené. Vo svojej ére sa pancierové článkonožce plazili po dne oceánu a počas masového vyhynutia pred 250 miliónmi rokov zmizli z planéty.

Skúmaný trilobit bol objavený na území Českej republiky ešte v roku 1846 a nevyzerá nijak neobvykle. Vedci sa na neho zamerali preto, že sa im páčila jeho veľká hlava a veľké oči, informovala Brigitte Schoenemann zo zoologického oddelenia Univerzity v Kolíne nad Rýnom, ktorá je spoluautorkou vedeckého článku. Keď sa pozrela cez mikroskop, objavila „niečo úchvatné“.

Vedci objavili „dvojča“ Mliečnej dráhy, ktoré je od nás vzdialené 12,4 miliárd svetelných rokov (VIDEO)
Astronómovia objavili prekvapivo usporiadanú takmer kópiu našej Mliečnej dráhy vzdialenej 12,4 miliárd svetelných rokov, ktorá môže upresniť naše súčasné teórie o galaktickej formácii a evolúcii, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Nemeckí a britskí vedci pomocou elektronického svetelného mikroskopu rozpoznali voštinové štruktúry v oku fosílie, ktoré pripomínajú zložené oči moderného hmyzu. V zloženom oku každá z mnohých samostatných optických jednotiek poskytuje jeden pixel, „ako v počítačovej grafike“, povedala Brigitte Schoenemann. Na druhej strane, ľudské oči majú jednu šošovku s desiatkami miliónov buniek citlivých na svetlo, čo umožňuje pokročilé zobrazovanie.

Teraz skúmaný trilobit mal 200 takých vizuálnych jednotiek, čo mu umožnilo vnímať jeho okolie mozaikovým spôsobom. Podľa biológov to umožnilo zvieraťu vidieť prekážky a dravce, ako sú hlavonožce - vzdialení predkovia chobotnice. Vedci predpokladajú, že trilobit žil v plytkej vode zaplavenej svetlom.

Mimochodom, vážky majú v oku až 30 000 pixelov. Fungovanie ich očí je však rovnaké ako u trilobitov, povedala Schoenemannová.

Vedci sú o krok bližšie k spomaleniu starnutia
Bunky z rovnakého genetického materiálu a v rovnakom prostredí starli "pozoruhodne odlišnými spôsobmi", skonštatovali vedci. Čítať ďalej
26 | 07 | 2020 | SITA