Najvyšší súd vo štvrtok opätovne prejedná kauzu nebankovky Faro
23 | 08 | 2020 I SITA

Najvyšší súd SR vytýčil na štvrtok 27. augusta verejné zasadnutie v kauze skrachovanej nebankovej spoločnosti Faro.


V tomto prípade ešte v lete 2018 Krajský súd v Košiciach uznal za vinnú z trestného činu podvodu obžalovanú Moniku Z. Zároveň jej uložil trest štyri roky väzenia. Obžalovaná voči verdiktu podala odvolanie, pričom najvyšší súd následne v tomto prípade už dvakrát vytýčil verejné zasadnutie, zakaždým však bolo zrušené.

Podľa obžaloby Monika Z. v období rokov 1999 až 2002 pod zámienkou zabezpečenia troj až štvrorperecentných mesačných výnosov formou zhodnotenia vkladov podnikaním vylákala od 70 osôb finančné prostriedky v hodnote vyše 21 miliónov vtedajších korún (skoro 700 tisíc eur).

Zatiaľ máme stratégiu očkovať nepovinne, tvrdí minister Krajčí
Podľa ministra zdravotníctva bude prípadné očkovanie určite hradené z verejného zdravotného poistenia. Čítať ďalej
23 | 08 | 2020 | Peter Haluza


Peniaze však neevidovala v účtovníctve, nezhodnocovala ich a výnosy vyplatila iba v niektorých prípadoch vo výške štyroch miliónov korún (viac ako 100 tisíc eur). Obžaloba tiež zahrnuje skutky z rokov 2001 a 2002, keď Monika Z. vylákala od poškodených pod zámienkou pôžičky alebo nákupu valút sumu 1,9 milióna korún (62 tisíc eur), vrátila však len časť. Jej nebanková spoločnosť Faro nakoniec skrachovala

Obžaloba bola v tomto prípade podaná už v roku 2003. Krajský súd v Košiciach pritom už raz, konkrétne v roku 2013 obžalovanú uznal za vinnú a uložil jej trest osem rokov väzenia. Najvyšší súd však verdikt zrušil a krajskému súdu prípad vrátil na opätovné prejednanie.