Európska únia nechce, aby sa Bielorusko stalo druhou Ukrajinou, tvrdí Borrell
23 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Vysoký predstaviteľ EÚ pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell varoval, že sa nesmie pripustiť, aby sa Bielorusko stalo "druhou Ukrajinou". Je presvedčený, že je potrebné rokovať s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.


Brusel odmieta uznať výsledky prezidentských volieb v Bielorusku z 9. augusta, podľa ktorých v nich opätovne zvíťazil Lukašenko, spojenec Ruska. Po ich zverejnení vypukli v Minsku a ďalších bieloruských mestách masové protesty.

Na Ukrajine sa "napätie medzi Európou a Ruskom skončilo streľbou, násilím a územnou dezintegráciou Ukrajiny, ktorá pretrváva dodnes," povedal Borrell v rozhovore pre nedeľňajšie vydanie denníka El País. "Dnešným problémom Bielorusov nie je vybrať si medzi Ruskom a Európou, ale získať slobodu a demokraciu," povedal Borrell. Európa podľa jeho slov nemá v úmysle zmeniť Bielorusko "na druhú Ukrajinu".

Európska únia v reakcii na ruskú anexiu Krymu z roku 2014 uvalila sankcie, ktoré zostávajú v platnosti dodnes, pripomenula AFP. Podľa Borrella EÚ musí pokračovať v dialógu s Lukašenkom a jeho situáciu prirovnal k situácii venezuelského prezidenta Nicolása Madura, ktorý takisto potlačil opozičné hnutie prejavujúce nespokojnosť.

"Maduro a Lukašenko sa nachádzajú v úplne rovnakej situácii. Neuznávame, že boli legitímne zvolení," uviedol Borell. "No či sa nám to páči alebo nie, kontrolujú vládu a musíme s nimi pokračovať v rokovaniach, aj keď neuznávame ich demokratickú legitimitu," dodal.

Polovica Rusov nechce vyskúšať prvú vakcínu proti Covid-19 na svete
Väčšina Rusov nechce byť očkovaná proti koronavírusu. Úplne nový prieskum ukázal, že iba 42 percent obyvateľstva sa chce zaočkovať domácou vakcínou „Sputnik V“, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 08 | 2020 | Marek Molnár