Združenie miest a obcí Slovenska odmieta novelu zákona o poplatkoch za uloženie odpadov
22 | 08 | 2020 I SITA

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) odmieta zákon o poplatkoch za uloženie odpadov. Zároveň požaduje, aby dotačná podpora spojená so zrušením výnimky v zákone o odpadoch bola vykonaná z kapitoly ministerstva životného prostredia a bola premietnutá ako záväzný ukazovateľ do návrhu štátneho rozpočtu na roky 2021 – 2023 nárokovo pre všetky mestá a obce. V tlačovej správe o tom informoval riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.


Ako ďalej priblížil, ZMOS zároveň trvá na svojom stanovisku, aby povinnosť triedenia kuchynského odpadu pre domácnosti bola v zákone o odpadoch stanovená pre všetky samosprávy s účinnosťou od 1. januára 2022. Znamená to, že ZMOS naďalej trvá na ročnom odklade tejto povinnosti.

Kaliňák tiež upozornil, že úpravou prerozdelenia príjmov z poplatkov za uloženie odpadov na skládku dôjde k 10 percentnému zníženiu finančného balíka. Z neho je mestám a obciam poskytovaný príspevok v zmysle zákona o poplatkoch za uloženie odpadov a zákona o Environmentálnom fonde.

Najnižší príjem z tohto fondu na podporu odpadového hospodárstva v obci v predchádzajúcom období predstavoval sumu 13,58 eura. Novou úpravou mechanizmu prerozdelenia príjmov z poplatkov za uloženie odpadov dôjde ešte k zníženiu príspevkov pre cieľavedomú podporu triedeného zberu komunálnych odpadkov. Okrem toho sa tiež zníži príspevok obciam na území ktorých sa nachádza skládka zo súčasných päť eur za tonu na štyri eurá za tonu.

KDH si na sneme volí nové vedenie, za predsedu kandiduje M. Majerský
Exšéf Alojz Hlina na sociálnej sieti potvrdil, že bude na sneme kandidovať za podpredsedu. Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | TASR


ZMOS žiada, aby štát vyčlenil inú formu finančnej podpory na zavedenie efektívneho vykonávania triedeného odpadu biologicky rozložiteľných kuchynských odpadov. Podľa združenia sa tak úpravou tabuľky návrhu nariadenia vlády zníži príjem z poplatkov za uloženie odpadov na skládku odpadov pre tie obce, na území ktorých sa skládka nenachádza.

ZMOS konštatuje, že skládky predstavujú ekologickú záťaž a značné environmentálne riziko pre obec, na území ktorej sa skládka nachádza. Príjmy z poplatkov za uloženie odpadov na skládku odpadov predstavujú účelový viazaný finančný benefit pre obce na území ktorých sa skládka nachádza.

Nesmieme zvyšovať ekologický dlh, ktorý zdedí generácia po nás, tvrdí prezidentka
Ekologický dlh je možné znížiť, nemá to byť však v dôsledku globálnej pandémie, ale prostredníctvom transformácie výroby a pozitívnych zmien v spotrebe. Na sociálnej sieti to zdôraznila prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá reagovala na fakt, že od... Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | TASR