Umelá inteligencia porazila skúseného pilota F-16 (VIDEO)
22 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Ľudský pilot s nalietanými viac ako 2 000 hodinami v stíhačke F-16 prehral v piatich priamych súbojoch proti umelej inteligencii v súťaži organizovanej americkou Agentúrou pre pokročilý výskum, informuje portál RT.


Program DARPA Air Combat Evolution (ACE) postavil proti sebe umelé inteligencie vyvinuté ôsmimi spoločnosťami - vrátane gigantu vojenského priemyslu Lockheed Martin - proti sebe, pričom víťaz mal ísť bojovať proti ľudskému pilotovi vo štvrtkovej súťaži AlphaDogfight trial.

Identifikovaný iba pod jeho krycím menom „Banger“, pilot DC Air National Guard nedávno absolvoval kurz inštruktora F-16, pričom má nalietaných viac ako tisíc hodín. Pilot zakaždým prehral proti umelej inteligencii.



Súťaž mala veľmi jednoduché pravidlá, namiesto rakiet boli použité tryskové zbrane. Aj keď bola umelá inteligencia viazaná fyzickými obmedzeniami prúdového lietadla, nebola povinná dodržiavať pravidlá a postupy leteckých síl pre základné bojové manévre a uhly útoku, čo jej umožnilo zakaždým zmiesť pilota z oblohy. Dokázala tiež reagovať rýchlejšie ako ľudský pilot.

Justin "Glock" Mock z DARPA, ktorý komentoval tento boj, nazval výsledok „obrovským skokom“ pre túto technológiu.



Ešte pôsobivejšia je skutočnosť, že víťazná umelá inteligencia pred víťazstvom nad ľudským pilotom porazila ďalších sedem konkurentov - vrátane spoločnosti Lockheed Martin. Víťazom bola spoločnosť Heron Systems, ktorá bola od roku 1993 opísaná ako „malý, znevýhodnený podnik vo vlastníctve ženy“ so sídlom v Marylande a Virgínii. Vývoj údajne trval iba jeden rok.

Okrem Heron a Lockheed sa súťaže zúčastnili aj Aurora Flight Sciences, EpiSys Science, Georgia Tech Research Institute, Perspecta Labs, PhysicsAI a SoarTech.

Posádka ISS sa presťahuje do ruského modulu kvôli "nadmernému" úniku vzduchu
Na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) bola zistená „nadmerná“ miera unikajúceho vzduchu. Posádka teraz strávi víkend v izolácii, kým sa neodstráni problém, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Marek Molnár