Súčasné denné počty zistených nákaz budú na Slovensku ešte rásť
22 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Na Slovensku máme druhú vlnu pandémie. To nie je špekulácia, ale fakt, potvrdený ministrom zdravotníctva. Chcelo by to aj zodpovedajúce správanie sa občanov.


Minister zdravotníctva Marek Krajčí nedávno potvrdil, že na Slovensku už čelíme druhej vlne koronavírusu. Epidemiológovia, ktorí vyhľadávajú kontakty pozitívnych, však o nej vedeli už dlho. „Tu na Slovensku je to druhá vlna a v podstate ju pozorujeme už od konca júna, začiatku júla, keď sa otvorili hranice,“ povedala v HNtelevízii epidemiologička Alexandra Bražinová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave, ktorá súčasne pôsobí aj na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského.

Druhá vlna koronavírusu má byť podľa nej silnejšia ako prvá. "Je to z toho dôvodu, že počas tej prvej vlny sme tu mali reštrikcie a razantné opatrenia, všetci sme disciplinovane nosili rúška. Takže pozitívne prípady pribúdali postupne. Kým teraz nemáme skoro žiadne opatrenia, začali sem prúdiť ľudia postupne zo zahraničia a aj Slováci sa vracajú z dovoleniek."

Alexandra Bražinová upozorňuje, že dohľadávanie kontaktov, ktoré zabezpečujú epidemiológovia z Regionálnych úradoch verejného zdravotníctva SR, je "na maxime kapacít". Viaceré úrady sú preťažené a pracovníkov majú málo. „Určite by sa hodila pomoc,“ dodáva a pripomína, že z jej pohľadu je tu "naozaj druhá vlna a pozorujeme jej nárast už od konca júna."

„Pandémia ešte neskončila,“ varuje nemecký minister zdravotníctva
Rast denných prípadov Covid-19 v Nemecku je znakom toho, že pandémia nie je ani zďaleka ukončená, uviedol minister zdravotníctva, pričom oznámil, že všetky osoby pochádzajúce z vysokorizikových krajín sa musia preukázať, že vírus nemajú, informuje... Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Epidemiologička predpokladá, že nárast bude pokračovať a súčasné denné  obrovské štatistiky majú ešte ďaleko k vrcholu. "V apríli tu bola disciplína, všetci nosili rúška, teraz nemáme takmer žiadne opatrenia.  Vracajú sa Slováci z dovoleniek, ale aj cudzinci, ktorí tu pracujú, aj z rizikových krajín, začne sa školský rok a tak počty zjavne budú pribúdať."

Podľa Alexandry Bražinovej v rozhovore pre HNtelevíziu by sa do budúcnosti  určite zišla pomoc, ale nielen dobrovoľnícka, no systémová, pretože pandémií bude pribúdať. "Solidarita sa vyčerpala, dobrovoľníkov je málo, chýbajú pracovníci na trvalý pracovný pomer", pripomenula Alexandra Bražinová.

V súvislosti s testovaním epidemiologička informovala, že to sa stíha, je možné dokonca v prípade potreby veľmi operatívne navýšiť testovacie kapacity. Mnohé sledovania sa v nedávnej minulosti zdokonalili, spresnili, teraz posudzujú hygienici oveľa viac ukazovateľov. Či už sú to kapacity nemocníc, intenzívnej starostlivosti - čo je dôležité pre rozhodnutie čo kde a kedy zatvárať. Ak budu reštriktívne opatrenia, bude sa vypínať lokálne - štvrť, obec, mesto, nebodaj okres.

Profesor Krčméry vidí na zastavenie koronavírusu len jedno riešenie
Populárny infektológ a odborník na tropickú medicínu sprevádzal Slovákov počas pandémie ako člen krízového štábu. Hoci sa verejných funkcií zo zdravotných dôvodov nateraz vzdal, situáciu stále sleduje. Svoj názor na COVID-19 a očkovanie proti nemu... Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | Natália Sollárová


Alexandru Bražinovú trápi  benevolencia, "mali by sme oveľa viac apelovať na ľudi, aby dodržiavali ROR - rúško, odstup, ruky - rúška v interiéroch,  to je nediskutovatelné.  Odstup - dezinfekcia rúk, už to ľudia nedodržiavajú, je nevyhnutné sa k tomu vrátiť.

Vie si predstaviť aj prísnejšie opatrenia - pribúdaju podľa nej napríklad pozitívni ľudia, no prichádzajú z tzv. bezpečných krajín. Treba obmedzovať hromadné podujatia, stretnutia v uzavretých priestoroch, rodinné oslavy, párty. Zrejme nás takéto nové nariadenia čakajú od prvého septembra.

Podľa Alexandry Bražinovej pre HNtelevíziu problémy určite nastanú na konci prázdnin a začiatku školského roka, tam očakávame nárast, vráti sa 17 tisíc zahraničných študentov aj z tzv. bezpečných krajín, ale nevieme, kde všade sa pohybovali. Fakulty by si ich mali testovať vo svojej réžii.

Alexandra Bražinová vyzýva verejnosť, aby niektorí jej jedinci nezľahčovali situáciu. "Nejde len o mňa, ľudia majú ochorenia bez príznakov, ale môžem to preniesť na niekoho, u koho nastane veľmi ťažký priebeh, alebo smrť. Máme zodpovednosť nielen za seba." Uzatvára výzvou rozhovor pre HNtelevíziu Alexandra Bražinová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

Ak sa vráti pandémia, školy sa nezavrú celoplošne, ale po regiónoch
Na ministerstve školstva už teraz pripravujú kroky, ktoré by mali pomôcť školám lepšie zvládnuť prípadnú ďalšiu vlnu ochorenia COVID-19. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | SITA