Slovenské “mamahotely” majú druhú najvernejšiu klientelu v Európe
22 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Viac ako štvrtina 25-ročných stále žije v domácnosti svojich rodičov. Najmä vo vidieckych oblastiach si mladí ľudia dávajú viac času na odchod z domova.


 Máme to oficiálne - Slovensko patrí medzi tie Európske krajiny, v ktorých odchádzajú “deti” z domu v najvyššom veku. Chladnička plná, opraté, navarené, prečo by som mal odísť z domu? Na Slovensku sa však treba ešte pýtať aj kam a za čo. V Európe viac ako štvrtina 25 ročných (28 percent) žije stále v rodičovskom dome či byte. Portál zeit.de si všimol štatistiku, ktorú vydal Európsky štatistický úrad Eurostat.

Mladé ženy sa aj bývaním osamostatňujú v priemernom veku 22,9 roka, mladí muži v o niečo vyššom - 24,4 roka. Vo vidieckych oblastiach je podiel osôb vo veku od 20 do 25 rokov, bývajúcich pri rodičoch, výrazne vyšší ako v mestách. V roku 2000 všeobecne žilo pri rodičoch ešte asi 35 percent 25 ročných mladých ľudí.

V dôsledku rôznych ekonomických, sociálnych i kultúrnych podmienok a okolností sa správanie mladých ľudí, i ich vek, v ktorom sa osamostatňujú z rodičovských domácností, pomerne výrazne líši.V krajinách severnej Európy mládež sociálne dospieva a osamostatňuje sa skôr. Naopak, južná a východná Európa je charakteristická pomerne vysokým vekom ľudí, ktorí prechádzajú do vlastného bývania.

Vysokoškoláci vyzývajú rezort školstva, aby viac podporil sociálne slabších študentov
Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) vyzýva ministerstvo školstva, aby pripravilo systém podpory študentov zo zlých socio-ekonomických pomerov. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | SITA


Najnižší vek osamostatnenia sa má Švédsko (17,8), potom Dánsko (21,1) a Fínsko (21,8). Naopak, v krajinách južnej a východnej Európy je vek sociálneho osamostatňovania sa vysoký. Chorváti sa pohybujú v priemere na hranici 31,8 roka. Ale aj na Slovensku (30,9), v Taliansku (30,1) a v Bulharsku (30,0) hľadajú deti svoje vlastné hniezdo neskoro. Všade v EÚ - s výnimkou Luxemburska - sa dcéry osamostatňujú skôr ako synovia.

Váš vek dožitia najviac ovplyvnia sociálne podmienky vo vašom detstve
Rôzna dĺžka dožitia občanov toho istého štátu nie je žiadna výnimka. Nová vedecká štúdia z Nemecka poukazuje na to, že ani tak nerozhodujú regionálne špecifiká. To, koľko sa dožijete, záleží od podmienok, v akých ste prežili... Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Ivan Brožík