„Mentalita studenej vojny“: Čína zareaguje „potrebnými protiopatreniami“ na rozmiestnenie rakiet USA v ázijsko-pacifickom regióne
22 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Peking varoval USA pred nasadením svojich pozemných rakiet v ázijsko-tichomorskom regióne, pričom sľúbil, že podnikne „protiopatrenia“ a vyhráža sa všetkým štátom, ktoré sú vlastníkmi takýchto zbraní, že ponesú následky, informuje portál RT.


„Pokus USA o nasadenie rakiet stredného doletu na pevnine je v súlade s jej rastúcou vojenskou prítomnosťou v ázijsko-tichomorskom regióne a takzvanou indo-tichomorskou stratégiou v posledných rokoch, čo je typickým prejavom mentality studenej vojny,“ uviedol v piatok hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Zhao Lijian.

"Slová a činy Washingtonu" za posledné roky vo veľkej miere prispeli k narušeniu globálnej a regionálnej stability, ako aj k ovplyvňovaniu "medzinárodného procesu kontroly zbraní a podkopávania vzájomnej dôvery medzi hlavnými krajinami", uviedol úradník.

"Čína rozhodne nesúhlasí s plánom USA nasadiť rakety stredného doletu na pevninu v ázijsko-pacifickom regióne a vyjadruje poľutovanie nad častým tlakom na čínskych susedov a očividné provokácie pred čínskou hranicou," ďalej poznamenal Zhao.

USA: Bývalého príslušníka Zelených baretov obvinili zo špionáže pre Moskvu
Bývalého príslušníka amerických špeciálnych síl, tzv. Zelených baretov, v piatok zatkli a obvinili zo špionáže pre Moskvu. Oznámilo to ministerstvo spravodlivosti USA, ktoré citovala agentúra AFP. Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | TASR


Akýkoľvek pokus skutočne presadiť plánované nasadenie rakiet prinúti Čínu, aby podnikla „potrebné protiopatrenia“ proti USA, varoval hovorca bez toho, aby poskytol ďalšie podrobnosti. Spojenci USA, ktorí takéto rakety povoľujú na svojej pôde, budú tiež predmetom pekinskej reakcie.

„Vyzývame tiež krajiny v regióne Ázie a Tichomoria, aby si triezvo uvedomovali skutočný úmysel a vážne následky amerického pohybu a aby sa zdržali konania, pri ktorom budú americkým pešiakom,“ uviedol Zhao.

Vyhlásenie prišlo ako reakcia na poznámky, ktoré nedávno urobil osobitný vyslanec pre kontrolu zbraní Marshall Billingslea v rozhovore s japonskými médiami. Predstaviteľ prehlásil, že USA majú v úmysle diskutovať o nasadení rakiet s niektorými ázijskými krajinami.

Boj proti Rusku je jediným dôvodom existencie NATO, prehlásil Lavrov
Konfrontácia s Ruskom je jediným dôvodom existencie NATO, čo podporuje nestabilitu v Európe a vytvára umelé deliace čiary na kontinente, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | Marek Molnár