Americké výzvy na obnovenie sankcií voči Iránu sú v rozpore s „medzinárodným konsenzom“, tvrdí Čína
22 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Peking uviedol, že USA nemajú právo žiadať sankcie voči Iránu, pretože „porušili svoje sľuby“ odstúpením od dohody o jadrovej energii z roku 2015, informuje portál RT.


Čínsky hovorca ministerstva zahraničných vecí Zhao Lijian novinárom povedal, že USA nemajú právo požadovať tzv. „návrat“ sankcií voči Iránu, pretože Washington pred dvoma rokmi jednostranne opustil dohodu z roku 2015 o iránskom jadrovom programe, ktorá sa nazýva JCPOA.

„Účastníci JCPOA a drvivá väčšina členov Rady bezpečnosti OSN neveria, že žiadosť USA má právne dôvody a že by sa mali navrátiť sankcie,“ uviedol.

Minister obrany USA Mike Pompeo vo štvrtok napísal list Bezpečnostnej rade, v ktorom ju vyzýva, aby obnovila sankcie voči Teheránu, ktoré boli zrušené v súlade s JCPOA. Tento krok nepodporili ani európski spojenci USA vrátane Spojeného kráľovstva, Francúzska a Nemecka.

Nemecko, Francúzsko a Spojené kráľovstvo odmietajú obnoviť sankcie OSN voči Iránu
USA odstúpili od iránskej jadrovej dohody, a preto nemajú právo požadovať „okamžité“ uvalenie sankcií OSN na Teherán, uviedli ministri zahraničných vecí troch európskych mocností zapojených do JCPOA v reakcii na posledný tlak Washingtonu, informuje... Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Zhao to označil ako dôkaz toho, že pozícia USA je hlboko nepopulárna, najmä vzhľadom na to, že Washington „porušil svoje sľuby“ opustením JCPOA.

"To plne ukazuje, že jednostranné postavenie Spojených štátov je v rozpore so širokým konsenzom medzinárodného spoločenstva. Pokus USA podkopať JCPOA nebude úspešný," poznamenal hovorca ministerstva zahraničných vecí Zhao Lijian.

USA odstúpili od JCPOA v roku 2018, keď obvinili Irán z jeho údajného porušovania. Tento krok odsúdili EÚ, Rusko a Čína, ktorí sú tiež signatármi dohody.

Trump požaduje úplné obnovenie sankcií OSN voči Iránu, pričom Pompeo varuje Rusko a Čínu, aby nezasahovali
Americký prezident Donald Trump prehlásil, že ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov sa čoskoro pokúsi spustiť „úplne obnovenie“ sankcií OSN voči Iránu, pričom Pompeo hrozil následkom pre Moskvu a Peking, ak sa pokúsia blokovať úsilie,... Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu poverená inšpekciou iránskych jadrových zariadení potvrdila, že Teherán dohodu dodržiaval.

Keď USA uvalili na Irán niekoľko kol sankcií, Islamská republika začala postupne znižovať svoje záväzky v rámci dohody JCPOA. Irán opakovane vyhlásil, že sa vráti k úplnému súladu, ak budú sankcie zrušené.

Rusko požiadalo o mimoriadne zasadnutie BR OSN o Iráne
Rusko požiadalo v piatok o mimoriadne virtuálne zasadanie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) v reakcii na americké snahy o obnovenie medzinárodných sankcií voči Iránu. Informovala o tom agentúra Reuters. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR