Zaznamenali ďalší prípad Afrického moru ošípaných v domácom chove v okrese Košice - okolie
21 | 08 | 2020 I SITA

Na Slovensku zaznamenali ďalší prípad Afrického moru ošípaných (AMO) v domácom chove. Najnovší prípad bol potvrdený v obci Mokrance, okres Košice - okolie.


Celkovo tak od júla 2019 na Slovensku evidujeme už 247 prípadov AMO u diviačej zveri a 17 ohnísk nákazy u ošípaných, z čoho 6 ohnísk u ošípaných je v roku 2020. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vo vybraných okresoch neodporúča drobnochovateľom ďalší chov ošípaných.

„Ohnisko nákazy je v obci Mokrance, približne šesť kilometrov od predchádzajúceho ohniska v obci Janík a v oblasti, kde je už dlhodobejšie potvrdzovaný masívny výskyt nákazy a pozitívnych potvrdení AMO vírusu v populácii diviakov,“ informoval hovorca ministerstva Daniel Hrežík. V chove v obci Mokrance ide o malý registrovaný chov ošípaných, s celkovým počtom 15 kusov ošípaných, z toho tri prasnice.

Celková odhadovaná pomoc štátu vrátane OČR-iek a iných opatrení dosiahla vyše 700 miliónov eur
Štát vyplatil v rámci prvej pomoci zamestnávateľom na zmiernenie dopadov koronakrízy približne 530 miliónov eur. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | SITA


Vzhľadom na stúpajúce riziko zavlečenia nákazy do drobnochovov ošípaných, agrorezort odporúča drobnochovateľom v okresoch Rimavská Sobota, Rožňava, Košice – okolie, Košice – mesto, Trebišov, Michalovce, Humenné, Veľký Krtíš a Lučenec, dočasné zrušenie chovu domácich ošípaných a nezakladanie nových chovov až do odvolania.

AMO bol na Slovensku prvýkrát potvrdený 25. júla 2019 v chove domácich ošípaných v obci Strážne, okr. Trebišov. Nákaza bola zaznamenaná doteraz v šiestich okresoch na Slovensku (Trebišov, Michalovce, Košice-okolie, Košice-mesto, Rožňava, Rimavská Sobota). K dnešnému dňu na Slovensku evidujeme už 247 prípadov AMO u diviačej zveri a 17 ohnísk u ošípaných.

Do dôchodku by ľudia mohli ísť po odpracovaní 40 rokov
Pripravovaná dôchodková reforma by mohla priniesť individuálne stanovenie dôchodkového stropu. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Peter Haluza, TASR