Trump tvrdí, že Obama a Hillary tlačili USA do konfliktu
21 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Prezident Donald Trump sa pochválil tým, že nahradením Baracka Obamu a porazením Hillary Clintonovej zachránil USA pred vojnou so Severnou Kóreou, pričom tiež obvinil svojich súperov z toho, že sa dožadovali konfliktu, informuje portál RT.


Vo štvrtok v Old Forge v Pensylvánii - len dve míle od rodného mesta Joe Bidena - Trump vo svojom prehlásení zhanobil svojho súpera a nazval ho „bábkou radikálneho ľavicového hnutia“, ktorý chce „zvýšiť dane“ a „vziať zbrane“.

Po zosmiešňovaní Bidena sa Trump pochválil vlastnými úspechmi, vrátane série stretnutí s Kim Čong-unom v Kórei. Podľa Trumpa jeho stretnutia zachránili USA pred nákladnou a ničivou vojnou s Pchjongjangom.

"Pamätáte si, že mala byť vojna?" spýtal sa davu. "Bola by vojna, keby ste mali Hillary Clintonovú, bola by to vojna, keby ste Obamovi umožnili zostať dlhšie."

Trump požaduje úplné obnovenie sankcií OSN voči Iránu, pričom Pompeo varuje Rusko a Čínu, aby nezasahovali
Americký prezident Donald Trump prehlásil, že ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov sa čoskoro pokúsi spustiť „úplne obnovenie“ sankcií OSN voči Iránu, pričom Pompeo hrozil následkom pre Moskvu a Peking, ak sa pokúsia blokovať úsilie,... Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | Marek Molnár


V novembri 2016 Obama skutočne varoval Trump pred severokórejskou hrozbou, podľa množstva anonymných úradníkov. Obamov bývalý predseda predstavenstva admirál Michael Mullen povedal pre Wall Street Journal, že USA sa nemôžu „posadiť a prizerať sa, ako sa Kim vyvíja."



To, či by sa toto napätie vrhlo do otvorenej vojny alebo nie, však zostáva vecou špekulácií. Trump sa však pravdepodobne snaží vykresliť seba ako mierotvorcu, najmä po víťazstve vo voľbách na sľub ukončiť americké „večné vojny“ a priviesť tisíce amerických vojakov z Blízkeho východu domov.

"Joe Biden hlasoval za vojnu v Iraku. Ja vás chránim pred novými vojnami," poznamenal Trump.

Trump čiastočne dodržal svoj sľub. Americké jednotky zostávajú viac menej nečinné v Afganistane, hoci minister obrany Mark Esper pred dvoma týždňami prehlásil, že počet Američanov sa do novembra zníži zhruba o polovicu. Podobne sa drasticky znížil počet vojakov v Iraku a Sýrii, aj keď niektoré z nich zostali na ochranu sýrskych ropných rezerv.

Venezuela údajne rokuje s Iránom o nákupe rakiet
Kolumbijský prezident Iván Duque vo štvrtok povedal, že Venezuela rokuje s Iránom o možnosti nákupu rakiet stredného a dlhého doletu. Informovala o tom v piatok agentúra DPA. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR