Súperiace vlády Líbye vyhlásili pokoj zbraní
21 | 08 | 2020 I TASR

Líbyjská vláda podporovaná OSN v piatok vyhlásila prímerie na celom území krajiny. Vyzvala tiež na demilitarizáciu strategicky dôležitého mesta Syrta, ktoré majú pod kontrolou opozičné sily pod vedením poľného maršala Chalífu Haftara. Informovala o tom agentúra AP.


Oznámenie o vyhlásení prímeria zverejnil aj hovorca súperiacej vlády so sídlom vo východolíbyjskom Tobruku. Líbya má už niekoľko rokov dve konkurenčné vlády: jedna s podporou OSN úraduje v Tripolise a druhá, medzinárodne neuznaná, v meste Tobruk. Tá má podporu vplyvného maršala Haftara.

Obe strany vo vlastných separátnych vyhláseniach zhodne vyzvali aj ukončenie blokády na vývoz ropy, ktorú ešte v januári vyhlásil Haftar s cieľom zvýšiť tlak na vládu v Tripolise. Premiér medzinárodne uznanej vlády v Tripolise Fajíz Sarrádž takisto oznámil, že parlamentné a prezidentské voľby sa v Líbyi uskutočnia v marci 2021. Samotná Haftarova armáda sa k piatkovému vyhláseniu prímeria tripoliskou vládou nevyjadrila.

Maďarsko od 1. septembra sprísni obmedzenia na hraničných priechodoch
Premiér Viktor Orbán vyhlásil, že Maďarsko od 1. septembra sprísni pravidlá na hraničných priechodoch, aby sa obmedzilo šírenie Covid-19, pričom počet nových infekcií v susedných krajinách stúpa, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Marek Molnár, SITA


Poľný maršal však v júni súhlasil s iniciatívou Egypta, ktorá zahŕňala aj pokoj zbraní. Egypt je jedným z hlavných spojencov Haftarových síl. Podporná misia OSN v Líbyi obe vyhlásenia privítala a zároveň vyzvala na vyhostenie všetkých zahraničných síl a žoldnierov z krajiny. Prímerie privítal i egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, uvádza agentúra AFP.

Syrta v januári padla do rúk Haftarových síl bez boja po tom, ako jedny z mnohých početných milícií prešli na opačnú stranu konfliktu. Za Syrtou sa nachádzajú hlavné ropné prístavy Líbye, ktorých kontrola je Haftarovou hlavnou strategickou výhodou.

V severoafrickej Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporila aj vojenská aliancia NATO. Povstanie v rámci tzv. arabskej jari viedlo k pádu dlhoročného režimu líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího a k jeho smrti.