Školský rok by sa mal na každej škole začať 2. septembra
21 | 08 | 2020 I SITA

Gröhling zopakoval, že školy sa nebudú zatvárať celoplošne, ale pôjde o lokálne záležitosti.


Školský rok by sa mal na každej škole začať 2. septembra. Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) tak reagoval na aktuálne počty ľudí nakazených ochorením COVID-19. Ako ďalej informovalo v tlačovej správe ministerstvo školstva, momentálne diskutujú s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva o situácii, ktorá môže nastať so začiatkom školského roka.

Školy by začiatkom septembra mali prijať 800-tisíc žiakov a študentov. Testy zo štvrtka 20. augusta odhalili 123 nových nakazených vírusom SARS-CoV-2. Deň predtým ich bolo 80. Ochorenie COVID-19 prekonalo vyše dvetisíc ľudí.

Gröhling zopakoval, že školy sa nebudú zatvárať celoplošne, ale pôjde o lokálne záležitosti. Dodal, že spolupráca so všetkými regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva (RÚVZ) bude teraz veľmi blízka. „Potrebujeme sa spoznať a povedať si, kto má aké kompetencie,“ opísal dôvod dnešného stretnutia s riaditeľkou RÚVZ so sídlom v Prešove Janou Mítnikovou.

Volkswagen Slovakia eviduje prvý pozitívny prípad nového koronavírusu
Volkswagen Slovakia eviduje prvý pozitívny prípad nového koronavírusu. Podľa informácií agentúry SITA sa má týkať nevýrobnej prevádzky. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | SITA


Šéf rezortu reagoval, že nemá informácie o škole, ktorá by nezačala vyučovanie 2. septembra. „Ak by niečo také nastalo, tak by sme nezatvárali celé školy, ale šli by sme na triedy, kde by sme identifikovali jednotlivých ľudí a vyučovanie by pokračovalo ďalej. Až v červenej fáze by sme prešli k dištančnému vzdelávaniu,“ pripomenul. Dodal, že nie je dôvod na to, aby boli niekde opatrenia prísnejšie.

V regióne Prešova bude potrebné riešiť príchod študentov najmä z Ukrajiny. Nutné bude zabezpečiť karanténne zariadenia a následne testovania, aby boli viac sledovaní z hľadiska prevencie vzniku ohniska nákazy. Univerzity v Prešove sú však na to pripravené a na plánujú vyčleniť jednotlivé trakty, kde môžu študenti počkať päť dní na testovanie a výsledky testovania. Ak budú negatívni, vyučovanie bude normálne prebiehať.

Ministerstvo školstva v utorok 18. augusta predstavilo manuál, ktorý po dobu trvania pandémie stanovuje základné prevádzkové podmienky pre všetky školy od materských, až po vysoké školy. Školská dochádzka bude od 2. septembra povinná.

Do dôchodku by ľudia mohli ísť po odpracovaní 40 rokov
Pripravovaná dôchodková reforma by mohla priniesť individuálne stanovenie dôchodkového stropu. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Peter Haluza, TASR