Posádka ISS sa presťahuje do ruského modulu kvôli "nadmernému" úniku vzduchu
21 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) bola zistená „nadmerná“ miera unikajúceho vzduchu. Posádka teraz strávi víkend v izolácii, kým sa neodstráni problém, informuje portál RT.


Menší únik bol prvýkrát odhalený agentúrou NASA vo štvrtok. Miera unikajúceho vzduchu je stále v rámci „špecifikácií segmentu“ a neexistuje žiadne bezprostredné nebezpečenstvo pre stanicu alebo jej posádku, zdôraznila agentúra.

Cez víkend budú všetky segmenty ISS izolované so zatvorenými poklopmi, zatiaľ čo posádka sa dočasne presťahuje do ruského modulu.

;ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rt.com%2Fnews%2F498576-iss-air-leak-nasa-roscosmos%2F

„Skúška by mala určiť, ktorý modul má vyššiu netesnosť. Americkí a ruskí špecialisti očakávajú, že predbežné výsledky by mali byť k dispozícii na preskúmanie do konca budúceho týždňa,“ uviedla NASA.

Ruská vesmírna agentúra Roscosmos tiež potvrdila túto poruchu a ubezpečila verejnosť, že posádke nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Ruské médiá naznačujú, že únik pochádza z amerických modulov, citujúc zdroje z vesmírneho priemyslu.

K poslednému veľkému incidentu úniku vzduchu na vesmírnej stanici došlo v roku 2018, keď posádka objavila dieru v ruskej kozmickej lodi Sojuz predtým, ako otvor vyplnila tmelom.

Venezuela údajne rokuje s Iránom o nákupe rakiet
Kolumbijský prezident Iván Duque vo štvrtok povedal, že Venezuela rokuje s Iránom o možnosti nákupu rakiet stredného a dlhého doletu. Informovala o tom v piatok agentúra DPA. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR