Peking ukončil právnu spoluprácu medzi Hongkongom a USA
21 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Čína ukončila zmluvu o právnej pomoci medzi Hongkongom a Spojenými štátmi americkými na základe rozhodnutia Washingtonu ukončiť tri dvojstranné dohody s poloautonómnym mestom, informuje portál RT.


Hongkonský osobitný administratívny región ukončuje časť svojej právnej spolupráce s Washingtonom, uviedlo vo štvrtok čínske ministerstvo zahraničných vecí.

"Naliehame na USA, aby napravili svoje chybné rozhodnutie a prestali zasahovať do vnútorných záležitostí Číny," uviedol hovorca ministerstva Zhao Lijian.

Pozastavenie platnosti zmluvy prichádza niekoľko hodín po tom, čo USA uviedli, že ukončia dohody s Hongkongom o vydávaní utečencov a oslobodení lodí od daní.

„Žiadna kolonialistická moc alebo hrozba“ nemôže odradiť turecké operácie v Stredomorí, varuje Erdogan
Prezident Recep Tayyip Erdogan prehlásil, že Turecko bude aj naďalej hľadať prírodné zdroje vo východnom Stredomorí napriek všetkým hrozbám. Ankara tiež očakáva, že aktéri v regióne podniknú kroky na zníženie napätia, informuje portál... Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Hongkonská vláda toto rozhodnutie odsúdila ako kontraproduktívne a uviedla, že „spôsobí problémy vo vzťahoch medzi Čínou a USA, pričom Hongkong bude použitý ako pešiak“.

Ministerstvo zahraničných vecí USA ukončilo bilaterálne dohody ako súčasť výkonného nariadenia prezidenta Donalda Trumpa, ktorého cieľom je penalizovať hongkonskú vládu a Peking za nový zákon o národnej bezpečnosti, ktorý bol prijatý poloautonómnym mestom.

Začiatkom tohto mesiaca Čína uvalila sankcie na niekoľko zákonodarcov USA ako odvetu za hospodárske obmedzenia zavedené Washingtonom proti 11 úradníkom vrátane výkonnej riaditeľky Carrie Lamovej, ktorá bola obvinená z potláčania slobôd v meste.

Vo Švédsku vzniká nová arabská strana a sľubuje „prevziať zodpovednosť za svoj ľud“
Nová švédska arabská strana, ktorá bola založená za účelom presadzovania práv arabskej populácie v krajine, sa zaviazala pomôcť integrácii „a chrániť práva Arabov“, pričom popiera akékoľvek tvrdenia, ktoré by mohli „arabizovať Švédsko“, informuje... Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | Marek Molnár