Nemecko, Francúzsko a Spojené kráľovstvo odmietajú obnoviť sankcie OSN voči Iránu
21 | 08 | 2020 I Marek Molnár

USA odstúpili od iránskej jadrovej dohody, a preto nemajú právo požadovať „okamžité“ uvalenie sankcií OSN na Teherán, uviedli ministri zahraničných vecí troch európskych mocností zapojených do JCPOA v reakcii na posledný tlak Washingtonu, informuje portál RT.


„Francúzsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo, tzv. E3, poznamenávajú, že Spojené štáty americké nie sú členmi JCPOA od odstúpenia od dohody 8. mája 2018,“ uviedli vo štvrtok v spoločnom vyhlásení ich príslušní ministri zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian, Heiko Maas a Dominic Raab.

Preto E3 „nemôže podporiť“ požiadavku USA, aby sa sankcie OSN voči Iránu opätovne uložili, pretože je „v rozpore s ich súčasným úsilím o dodržanie dohody“, dodalo trio.

Trump požaduje úplné obnovenie sankcií OSN voči Iránu, pričom Pompeo varuje Rusko a Čínu, aby nezasahovali
Americký prezident Donald Trump prehlásil, že ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov sa čoskoro pokúsi spustiť „úplne obnovenie“ sankcií OSN voči Iránu, pričom Pompeo hrozil následkom pre Moskvu a Peking, ak sa pokúsia blokovať úsilie,... Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | Marek Molnár


JCPOA je skratka pre Spoločný komplexný akčný plán, pričom ide o názov, ktorý bol udelený jadrovej dohode z roku 2015 dojednanej Obamovou administratívou a schválený všetkými piatimi stálymi členmi Rady bezpečnosti OSN a Nemeckom.

Americký veľvyslanec pri OSN, citujúci rezolúciu BR OSN č. 2231, ktorá kodifikovala dohodu, vo štvrtok oficiálne požiadal o „návrat“ sankcií a obvinil Irán z „významného nesúladu“ s dohodou. Čína však už predtým zdôraznila, že USA nie sú oprávnené túto žiadosť podať, pretože jednostranne opustila zmluvu. Vyhlásenie E3 naznačuje, že Európania zdieľajú postoj Pekingu k tejto problematike.

Vyhlásenie E3 prišlo počas tlačovej konferencii amerického ministra zahraničných vecí Mika Pompea v OSN.

Rusko požiadalo o mimoriadne zasadnutie BR OSN o Iráne
Rusko požiadalo v piatok o mimoriadne virtuálne zasadanie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) v reakcii na americké snahy o obnovenie medzinárodných sankcií voči Iránu. Informovala o tom agentúra Reuters. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR