Najväčšie sociálne siete vstúpili do vojny s Trumpom (Valentin Katasonov)
21 | 08 | 2020 I Iveta Machová

Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry)


Na jeseň bude boj ostro eskalovať


Trump bol dlho podozrievavý k popredným americkým IT- korporáciám. V médiách bol z toho v roku 2016 humbuk, že vo voľbách v USA došlo k ruskému zasahovaniu, na ktoré boli použité sociálne siete  Facebook, Twitter a Google .

Zároveň je starostlivo skryté, že americkí obri v oblasti IT, ktorí tvrdia, že sú mimo politiky, boli v roku 2016 na strane demokratov a hrali proti Trumpovi. Podľa amerického prezidenta tieto spoločnosti znížili mieru rastu svojich odoberateľov a odstránili aj mnohých používateľov, ktorí ich sledovali. V apríli 2019 sa v Bielom dome stretli Donald Trump a generálny riaditeľ spoločnosti  Twitter  Jack Dorsey.. Trumpovi  sa nepodarilo obviniť spoločnosť z tajného a úmyselného odstránenia svojich stúpencov, čím sa znížil rating prezidenta.

Stretnutie Donalda Trumpa a CEO  Twitteru  Jackom Dorseyom v Bielom dome


Prezident však nevyhlásil otvorenú vojnu s americkými IT-gigantami, ale uprednostnil zavedenie kontroly sociálnych sietí prostredníctvom právnych predpisov. Ako je známe, veľké internetové stránky, ako sú Facebook, Twitter  a YouTube , nezodpovedajú za to, aké materiály na nich používatelia uverejňujú. Túto imunitu im zaručuje zákon o slušnosti komunikácie (Communications Decency Act, CDA) z roku 1996.

Dňa 19. júna 2019 sa zistilo, že v USA boli navrhnuté legislatívne zmeny a doplnenia, ktoré prinútia FacebookTwitterYouTubea ďalšie hlavné platformy, aby boli zodpovedné za obsah príspevkov používateľov.. Pozmeňujúce a doplňujúce návrhy predniesol republikánsky senátor Missouri  Josh Hawley . Podľa návrhu zákona budú musieť americkí obri v oblasti IT pravidelne podstupovať audit metód filtrovania obsahu, jeho očistenia od falšovania a politicky skreslených informácií. Spoločnosti, ktoré nevykonajú audit, budú zbavené imunity stanovenej v oddiele 230  CDA .

Vyčíňanie  Silikónovej mafie, alebo hra bez pravidiel (Leonid Savin)
Komentár Leonida Savina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Iveta Machová


Pozmeňujúce a doplňujúce návrhy sa však nepodarilo prijať až do konca minulého roka. A od začiatku roku 2020 sa začala otvorená vojna medzi Trumpom a IT-gigantami. Vojnu vyvolala tzv. pandémia COVIDu-19, zabitie Georga Floyda a následné občianske nepokoje a protesty  v Spojených štátoch.

Trump bol najviac podráždený sieťou  Twitter , ktorá potom, čo bola v Spojených štátoch oznámená pandémia koronavírusu, začala veľmi aktívne upravovať obsah svojej siete na tému COVID-19 a odstraňovala tie materiály, ktoré z jej pohľadu boli falšované. Niektoré z takzvaných falzifikátov sa takmer doslova zhodovali s verejnými vyhláseniami Trumpa. Potom Twitter  zašiel ešte ďalej - pridelil niektorým prezidentovým vyhláseniam týkajúcim sa COVIDu-19 a metód boja proti vírusu, označenia, ktoré naznačovali, že môžu obsahovať nedôveryhodné informácie.

V máji spoločnosť Twitter označila dva prezidentove príspevky za „zavádzajúce informácie“. Ide o  posty, v ktorých prezident kritizoval návrh Demokratickej strany USA hlasovať počas prezidentských volieb poštou, pričom túto metódu označil za podvod. 27. mája Trump obvinil sociálnu sieť zo zasahovania do prezidentskej kampane. „Hovoria, že moje vyhlásenie týkajúce sa korešpondenčného hlasovania, ktoré môže viesť k rozsiahlej korupcii a falšovaniu, je nespoľahlivé na základe overenia informácií falošnými spravodajskými službami CNN a Washington Post,“ uviedol prezident. Dodal, že sociálna sieť „potláča slobodu prejavu“ a on to nedovolí.

Korešpondenčné hlasovanie  v Spojených štátoch vyvolalo vážne kontroverzie.


Na svoj účet v Twitteri šéf Bieleho domu napísal, že Twitter „vypne“, ak bude naďalej „topiť hlasy konzervatívcov“.  A 28. mája bola zverejnená jeho vyhláška o regulácii sociálnych sietí. Text vyhlášky znie: „Keď veľké a vplyvné sociálne siete cenzurujú názory, s ktorými nesúhlasia, uplatňujú nebezpečnú moc. Výsledkom je, že prestávajú fungovať ako bežné dosky správ a mali byť považované za tvorcov obsahu“ . Dokument podpísaný Trumpom má prednosť pred oddielom 230 CDA . Odteraz by americké IT- spoločnosti mali byť zodpovedné za obsah správ, ktoré  uverejňujú pre  užívateľov ich služieb. Predpokladá sa, že zmeny a doplnenia, ktoré budú prijaté do zákona CDA, odstránia imunitu spoločností. Táto inovácia ovplyvní nielen americké sociálne siete - hrozbe súdnych procesov môžu byť vystavené služby na celom svete, ktoré sú dostupné v Spojených štátoch.

Demokracia v Amerike je mŕtva - otázka moci sa bude riešiť silou (Vladimír Kudrjavcev)
Komentár Vladimíra Kudrjavceva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová


Prezidentský dekrét vyvolal v Silicon Valley šomranie a nespokojnosť. Tlačová tajomníčka Google  Riva Sciuto uviedla: „Zrušenie  časti  230 by poškodilo americkú ekonomiku a jej svetové vedúce postavenie v oblasti slobody internetu“ . A  zo strany Twitteru vyhláška vyvolala ostrú reakciu. 5. júna bolo na tejto sociálnej sieti zablokované video Donalda Trampa, ktoré bolo  uverejnené v mene prezidentského štábu  a ktoré obsahovalo zábery  protestov na pamiatku zosnulého Georga Floyda. Video ukazuje zábery a je sprevádzané komentárom šéfa Bieleho domu, že spravodlivá spoločnosť, na ktorej americké orgány pracujú, znamená utvárať, nie ničiť. Dôvodom vymazania je sťažnosť nemenovaného vlastníka práv na videomateriál. Právnik Sam Kulak povedal združeniu Associated Press , že sťažnosť na zverejnenú informáciu  ústredím Trumpovho štábu podal on.. Aktivista za ľudské práva okrem toho zaslal  vedeniu tých sociálnych sietí a služieb, u ktorých sa video ešte stále nachádza (Instagram a YouTube), podobné listy. Odmietol však prezradiť, v mene ktorého držiteľa autorských práv konal.

Následne bola na vlastnom  Trumpovom účte zablokovaná nasledujúca správa: „Nemôžem stáť bokom a pozerať sa, čo sa deje s veľkým americkým mestom Minneapolis. Úplný nedostatok vedenia. Buď sa radikálny ľavicový starosta Jacob Frey vzchopí a prevezme kontrolu nad mestom, alebo pošlem národnú gardu a urobím všetko ako treba.  Títo banditi hanobia spomienku na Georga Floyda, nedovolím to. Hovoril som s guvernérom Timom Waltzom a informoval som ho, že armáda je na jeho strane. Akékoľvek ťažkosti a prevezmeme kontrolu my, ale keď sa začne rabovanie -  začína sa sreľba. Ďakujem!"

V súvislosti s blokovaním Trumpa a jeho ústredia sa pripomína, že k prvému zablokovaniu došlo už začiatkom novembra 2017, účet prezidenta bol zatvorený na 11 minút, ale potom bol obnovený. Vtedy vedenie Twitteru vysvetlilo, že účet bol omylom deaktivovaný jedným zo zamestnancov.

Kto vládne Amerike? Biely dom alebo Silicon Valley? (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Iveta Machová


Dnes je blokovanie Trumpa a jeho najbližších spolupracovníkov na Twitteri a ďalších sociálnych sieťach otvorenou výzvou zo strany Silikónovej mafie americkému prezidentovi. Strategický šéf „Twitteru“ Nick Pickles na vypočúvaniach v parlamente Spojeného kráľovstva začiatkom júna nevylúčil možnosť zablokovania účtu prezidenta USA, ak bude naďalej zverejňovať kontroverzné správy o súčasných prebiehajúcich protestoch v Spojených štátoch.

V prvej línii s Twitterom proti prezidentovi stál Facebook , ktorý je najväčšou sieťou na svete (asi 3 miliardy používateľov). 6. augusta bolo z Facebooku odstránené video s fragmentom z prezidentovho rozhovoru pre Fox News , v ktorom prezident hovorí o koronavíruse. Konkrétne uviedol, že deti sú menej citlivé na COVID-19. V spoločnosti Facebook   toto vyjadrenie označili za zavádzajúce. „Video obsahuje nepravdivé tvrdenia, že skupina ľudí je voči COVIDu-19 imúnna, čo je porušením našej politiky ,“ okomentovali situáciu na sociálnej sieti. Bolo to prvýkrát, čo Facebook odstránil záznam zo stránky amerického prezidenta.

Za zmienku tiež stojí sieť Twitch  (špecializovaná na počítačové hry), ktorá je súčasťou ríše Amazon. 29. júna Twitch dočasne zakázal účet Donalda Trumpa za odvysielanie dvoch videí na jeho kanáli, na ktorých sa prezident USA ostro vyjadril o prisťahovalcoch z Mexika. Prvé video bolo zaznamenané v roku 2016, na začiatku predvolebnej kampane Trumpa. Vtedy predniesol prejav, v ktorom uviedol, že z Mexika do Spojených štátov neprichádzajú normálni ľudia, , ale "násilníci, zločinci a obchodníci s drogami . V druhom videu bolo možné vidieť prejav Trumpa v ktorom oslovil obyvateľov Tulsy v štáte Oklahoma. Prezident Spojených štátov povedal prečo sú potrebné operačné služby, a uviedol, že práve na nich sa obracajú dievčatá, starí ľudia a iní bezbranní, ak „k nim v noci vtrhne hombre “ (muž po španielsky – V.K)

Kotleba, komsomolci a ohrozená zvrchovanosť Slovenska
Na Slovensku sa dnes stali rôzne neuveriteľné veci. Po Piešťanoch pobehovala živá zebra ako zo Safari. Mičovskému nefunguje ministerstvo a Kotlebovi Facebook vymazal video. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič


Zaujímavá je pozícia Facebooku .. Táto sieť sa snaží manévrovať medzi Trumpom a jeho protivníkmi. Generálny riaditeľ Facebooku  Mark Zuckerberg povedal, že hoci nesúhlasí vo všetkom s americkým prezidentom, no jeho spoločnosť stojí „mimo politiky“ a nesnaží sa cenzurovať Trumpove „hlboko urážlivé“ správy. A dokonca také formulácie sa zdali byť pre Trumpových oponentov oportunistické. Mnoho zamestnancov Facebooku vyjadrilo nesúhlas s postojom šéfa sociálnej siete a vyhlásilo virtuálny štrajk.

Takmer tretina najväčších svetových značiek je pripravená  bojkotovaťFacebook a radikálnejšiu sieť Twitter, pretože údajne nie vždy blokujú rasistické príspevky. V júni  Financial Times  oznámili, že sa v týchto sieťach rozhodli na mesiac pozastaviť reklamu spoločnosti  Adidas, Coca-Cola, Ford, Honda America  a  Puma . Po výzve aktivistov v oblasti ľudských práv, ktorí obvinili sociálne siete z uverejňovania obsahu s nenávistnými prejavmi, propagandou rasizmu a násilia, boli reklamy na North Face, Unilever, Verizon, HP a Starbucks  pozastavené  ale bez uvedenia dátumu ukončenia bojkotu. Jeden z najväčších inzerentov na svete  Unilever nebude inzerovať na  Facebooku a Instagrame najmenej do konca roku 2020. Vedúci predstavitelia spoločnosti  Procter & Gamble  tiež nevylúčili, že sa pripoja ku kampani. A vtedy, 6. augusta, Facebook , ktorý sa ocitol pod silným tlakom, pokračoval v jednorazovom blokovaní Trumpovho materiálu. To však nestačí pre oponentov prezidenta: od Zuckerberga požadujú dôkladné vyčistenie sociálnej siete od takýchto materiálov.

Doteraz neboli zaznamenané žiadne sankcie od Bieleho domu a orgánov činných v trestnom konaní voči americkým IT- spoločnostiam, ale odborníci nevylučujú, že boj medzi Trumpom a sociálnymi sieťami sa na jeseň prudko eskaluje, keď prezidentská volebná kampaň vstúpi do záverečnej fázy.

O informačnom supermonopole v USA (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Iveta Machová