Exprezidenta Moralesa vyšetrujú pre intímny vzťah s maloletou
21 | 08 | 2020 I TASR

Bolívijské ministerstvo spravodlivosti podalo trestné oznámenie na bývalého dlhoročného prezidenta krajiny Eva Moralesa pre údajný intímny vzťah s maloletou osobou.


Informovala o tom v piatok agentúra AFP. Podľa námestníka ministra spravodlivosti Guida Melgara sa trestné oznámenie okrem zneužívania maloletej osoby týka aj podozrenia s obchodovania s ľuďmi. Exprezident sa k obvineniam bezprostredne nevyjadril.

Trestné oznámenie podalo ministerstvo iba pár dní po tom, ako sa celá aféra dostala na verejnosť. Fotografie Moralesa a mladej ženy zverejnili pred niekoľkými dňami bolívijské médiá a objavili sa aj na sociálnych sieťach. Keď sa ich vzťah začal, žena, ktorú Melgar identifikoval iba iniciálami N.M., bola ešte maloletou. V súčasnosti má 19 rokov. Morales ani jeho opozičné Hnutie za socializmus (MAS) tieto obvinenia nekomentovali.

Podľa Melgara vyhotovil tieto fotografie mobilným telefónom jeden príbuzný dievčiny v čase, keď ešte ako maloletá cestovala spoločne s Moralesom (60). Podľa spravodajskej televízie BBC úrady nemajú informáciu, kde sa N.M. v súčasnosti nachádza, no majú dôkaz o tom, že jej rodina navštívila Argentínu, kde Morales žije v exile.

Firma z Kičurovej kauzy dodnes nevrátila štátu milióny eur
Klasická schéma - pár dní po výmene vlády ešte podpísať nejakej firme kontrakt na milióny, pričom firma vznikne iba pár dní pred podpisom zmluvy. A jej sídlo je rodinný domček. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Podľa bolívijského práva hrozí za trestný čin znásilnenia trest odňatia slobody vo výške dvoch až šiestich rokov. Za obchodovanie s ľuďmi hrozí až 15-ročné väzenie. Morales bol v Bolívii pri moci od roku 2006. Po sporných voľbách z 20. októbra 2019 sa začalo jeho štvrté funkčné obdobie. Z funkcie však už 10. novembra odstúpil po troch týždňoch masových demonštrácií proti údajným volebným podvodom. Povolebné protesty a nepokoje si vyžiadali desiatky obetí na životoch a stovky zranených.

Za dočasnú prezidentku republiky sa 12. novembra vyhlásila vtedajšia podpredsedníčka Senátu Jeanine Áňezová. Nové prezidentské voľby v Bolívii, ktoré boli už dvakrát odložené, sú naplánované na 18. októbra.

Najväčšie sociálne siete vstúpili do vojny s Trumpom (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Iveta Machová