Celková odhadovaná pomoc štátu vrátane OČR-iek a iných opatrení dosiahla vyše 700 miliónov eur
21 | 08 | 2020 I SITA

Štát vyplatil v rámci prvej pomoci zamestnávateľom na zmiernenie dopadov koronakrízy približne 530 miliónov eur.


Ako v piatok informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina), celková poskytnutá pomoc vrátane OČR-iek a ďalších opatrení dosiahla podľa odhadov doteraz vyše 700 miliónov eur. "Peňazí máme toľko, koľko budeme potrebovať. Nie je problém s tým, že by nám hrozilo, že sa pomoc vy,čerpá," povedal Krajniak.

Minister pripomenul, že v septembri alebo v októbri podpíšu s Európskou úniou zmluvu o poskytnutí úveru v objeme 631 miliónov eur v rámci projektu SURE. "Z neho budeme financovať od jesene tohto roka až do konca roka 2021 pokračovanie prvej pomoci. A od 1. 1. 2022 zavedieme trvalý kurzarbeit systém, alebo Fond udržania zamestnanosti, ktorý som predstavil minulý týždeň," poznamenal Krajniak.

Do dôchodku by ľudia mohli ísť po odpracovaní 40 rokov
Pripravovaná dôchodková reforma by mohla priniesť individuálne stanovenie dôchodkového stropu. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Peter Haluza, TASR


"A tam dokážeme pomáhať ľuďom v prípade takýchto veľkých kríz, ale aj sektorových kríz a dokonca aj živelných pohrôm, aby si udržali svoje pracovné miesta," podotkol s tým, že program je urobený minimálne na desať rokov a potom bude pokračovať ďalej.

Minister práce očakáva, že bude potrebné určiť nejaký termín do konca tohto roka, dokedy bude treba podať daňové priznanie za minulý rok. K tomu sa však podľa neho ešte vyjadrí Ministerstvo financií SR.

"COVID tu ešte je, minimálne pár mesiacov bude, tak nebudeme rušiť mimoriadnu situáciu," uviedol Krajniak. Ministerstvo financií podľa neho navrhne, do akého dátumu bude potrebné podať daňové priznanie. "Nemôže sa stať, to je logické aj z hľadiska toho, aby sme vedeli, ako sa vyvíja ekonomika, že by do konca tohto roka nebolo potrebné podať daňové priznanie za minulý rok. Bude to potrebné," dodal Krajniak.

Zamestnávatelia oceňujú najmä finančnú pomoc štátu na udržanie pracovných miest
V rámci opatrení štátu na zmiernenie vplyvov koronavírusu oceňujú zamestnávatelia najmä finančnú pomoc na udržanie pracovných miest. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | SITA